Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 32

2020-04-13

На чисельні звернення мешканців Слатинської та Козачолопанської селищних рад до голови районної державної адміністрації Володимира Усова повідомляємо, що у період проведення карантинних заходів, співробітниками лабораторної служби комунального некомерційного підприємства «Дергачівська центральна районна лікарня» Дергачівської районної ради буде здійснено виїзди до амбулаторій загальної практики - сімейної медицини у смт Слатине та смт Козача Лопань для забору біологічного матеріалу для проведення досліджень згідно графіку.

2020-04-10

Шановна Наталія Олександрівна!
Прийміть щирі вітання з Днем народження!
Бажаємо Вам міцного здоров'я, щастя, сімейного благополуччя, успіхів, здійснення мрій.

2020-04-09

Депутат Дергачівської районної ради Олександр Кузнєцов передав Полівській громаді оприскувач.

2020-04-09
Сьогодні, 09 квітня під головуванням голови райдержадміністрації Володимира Усова відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Дергачівському районі Харківської області за участю голови районної ради, місцевих голів, керівників правоохоронних органів, організацій, установ району.
На початку засідання було обговорено основні завдання роботи робочих груп штабу.
У ході проведення засідання штабу були розглянуті питання виконання заходів з протидії розповсюдження коронавірусу COVID-19 на території Дергачівського району; потреби у забезпеченні працівників медичних закладів та правоохоронних органів Дергачівського району засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими засобами, спрямованих на запобігання розповсюдженню коронавірусу COVID – 19; здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного нагляду (спостереження) з метою попередження поширення коронавірусу; особливостей поводження з побутовими відходами під час карантину та проведення робіт з дезінфекції під'їздів житлових будинків, доріг, місць громадського користування на території Дергачівського району.
Перший заступник голови райдержадміністрації Інна Гаплєвська проінформувала присутніх, що 15 квітня 2020 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації буде проведена планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.
З метою виконання заходів щодо запобігання поширення коронавірусу COVID – 19 на території Дергачівського району Володимир Усов наголосив на співпраці та взаємодії районної державної адміністрації, районної ради, органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, керівників установ та служб району.
2020-04-08

08 квітня у зв'язку зі службовою необхідністю, службою у справах дітей районної державної адміністрації проведено позачерговий профілактичний рейд на території Слатинської селищної та Проходівської сільської рад. Під час рейду було обстежено 6 сімей, в яких виховуються 8 дітей, батьки яких неналежно виконують свої батьківські обов'язки. За результатами обстеження проведено профілактичні бесіди з батьками та складено відповідні акти.

2020-04-08

Починаючи з 8 квітня, підозри на COVID-19 не потребують перевірки в Національній вірусологічній референс-лабораторії в Києві. Право остаточно визначати - є в людини коронавірус чи ні, отримав Харківський обласний лабораторний центр.
«Із сьогоднішнього дня наша, харківська лабораторія обласного лабораторного центру, верифікована. Тепер ми самостійно зможемо проводити тестування та швидше отримувати результат», - повідомив голова ХОДА Олексій Кучер.
8 квітня він відвідав обласний лабораторний центр, де ознайомився з роботою лабораторії.
«Коли ми досліджували лабораторію, фактично проходили той шлях, який проходить зразок, і нам було повідомлено, що на сьогодні 1 лабораторія (їх тут 2 – можна буде підключити й другу) може досліджувати приблизно 100 зразків на добу. Тому я думаю, враховуючи ці цифри, ми можемо з упевненістю повідомляти, що вже затримки ніякої не буде», - сказав керівник області.
Директорка ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Любов Махота відзначила, що одне дослідження методом ПЛР триває 5 – 6 годин.
«Якщо наша лабораторія підтверджує позитивний результат – це підтверджений випадок захворювання. Він іде в загальний залік. Якщо результат методом ПЛР негативний, то дається 3 дні на повторний негативний – на підтвердження. Тобто буде затримка в 3 дні, щоб підтвердити повторно негативний результат, тільки тоді він спростовується», - пояснила Любов Махота.
Вона також надала роз'яснення щодо ведення статистики щодо COVID-19 - зокрема, щодо того, як встановлюються підозри на коронавірус. Так, підозру пацієнту встановлює лікар – весь механізм цього процесу описаний у 722-му наказі Міністерства охорони здоров'я України.
«Будь-який лікувальний заклад має право запідозрити COVID-19. При цьому він має надіслати екстрене повідомлення - або ж в обласний лабораторний центр, або в його філії», - повідомила директорка ДУ «Харківський обласний лабораторний центр».

2020-04-07

Сьогодні, 07 квітня заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Грицьков представив голову Дергачівської районної державної адміністрації Володимира Усова, призначеного на посаду розпорядженням Президента України Володимира Зеленського від 03 квітня 2020 року № 231/2020 рп.
Євгеній Грицьков побажав новопризначеному голові районної державної адміністрації успіхів у вирішенні питань соціально – економічного розвитку району, зосередити особливу увагу на заходах по недопущенню виникнення спалаху коронавірусу у районі.
У свою чергу Володимир Усов висловив вдячність за надану довіру та запевнив, що всі питання життєдіяльності району буде вирішено завдяки ефективній співпраці та взаємодії з районною радою, органами місцевого самоврядування, депутатським корпусом, керівниками підприємств та установ району.

2020-04-07

До уваги покупців!
З метою попередження розповсюдження коронавірусу COVID-19 рекомендуємо:
-  дотримуйтесь дистанції 1,5 метри один від одного у при касових зонах та торговельних залах;
-  для вибору товарів використовуйте рукавички;
-  беріть у руки тільки ті товари, які ви маєте намір придбати;
-  по можливості, для сплати за покупки користуйтесь банківськими картками або телефоном.

2020-04-07

Методичні рекомендації  щодо недопущення поширення випадків                 
COVID-19 у закладах продовольчої торгівлі
З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19, керівникам закладів продовольчої торгівлі, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:
-   забезпечити працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин);
-  продукти харчування, що не мають виробничої  упаковки та не можуть бути оброблені дезінфікуючими засобами (хліб, крупи, цукор, соль, макаронні вироби, кондитерські вироби, конфетки тощо) повинні бути розфасовані та упаковані в пакети; 
- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають контакт із відвідувачами, на відстань мінімум 1,5 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
- організувати роботу кас таким чином, щоб черги покупців були віддаленими одна від одної на максимально можливу відстань, але не менше ніж1,5 метри;
- регулювати кількість покупців у торговельних залах (за необхідності -обмежити одночасний доступ у торговельну залу покупців в залежності від площі залу);
-  збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – вітринне холодильне обладнання, ручки дверей, візочки, корзини,  раковини, тощо);
-  забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;
-  не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
-  у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;
-  обмежити масові заходи  (збори, наради) у закритих приміщеннях;
-  забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, шкірні антисептики, одноразові рушники, серветки, тощо);
- використання у торговельних залах та інших приміщеннях ультрафіолетових випромінювачів не менше ніж   30 хв. (за наявності);
- встановити при виході з закладу педальних відер для збору використаних рукавичок та масок;
-  забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
-  проводити роз'яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.

Контроль за станом здоров'я  осіб
Контроль за станом здоров'я осіб з метою виявлення ризиків передачі захворювання здійснювати шляхом:
- візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);
- проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);
У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Використання дезінфікуючих засобів
Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні). Розводити дезінфекційні засоби відповідно до режиму дезінфекції інфекцій вірусної етіології (грип, ВІЧ, вірусні гепатити, тощо).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:
1. Антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати –  62-95 % етанол, 0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
2. Препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – 62-95 % етанол, 0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію деззасоби та дезінфікуючи засоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).

Профілактичні заходи для відвідувачів
- забезпечити можливість використання спиртовмісних  антисептиків для відвідувачів;
-  для розмежування покупців у при касових зонах, встановити розмітку для кожного покупця з дотриманням відстані  не ближче 1,5 метра;
- забезпечити використання рукавичок для вибору товарів;
- за можливості, для сплати за покупки користуватися банківськими картками або телефоном;
- забезпечити зачитування через засоби радіозв'язку або шляхом вивішування при вході у заклад і у торговельних залах оголошення для покупців (текст додається).

Відповідальність за невиконання профілактичних та протиепідемічних заходів, у т.ч. під час карантину
Відповідно до статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються у тому числі і на керівників підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян. Невиконання правил та норм, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» із змінами, затверджених  постановою КМУ  від 16.03.2020 р. № 215, з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії  спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, тягне за собою відповідальність відповідно до статті  325 Кримінального кодексу України, (штраф до ста неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян  або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років) та ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2020-04-03

30 квітня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»,  згідно якого змінюються правила роботи Державної служби зайнятості, а саме:
-удосконалено загальні підходи до надання допомоги по частковому безробіттю та запроваджено окремо допомогу по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникнення та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) для малого та середнього бізнесу;
-Державному центру зайнятості надано право визначати особливості реєстрації, перереєстрації, надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю, відмінні від встановленого порядку;
-статус безробітного надається особам з першого дня реєстрації їх у центрах зайнятості за їх особистою заявою без вимог до наявності підходящої роботі;
-допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного;
-виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним центром зайнятості за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв‘язок, електронні засоби тощо).


Подождите...