Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 26

2020-05-08

Дорогі ветерани!
Шановні мешканці Дергачівського району!
Щиро вітаю вас з Днем пам'яті та примирення і Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Минають роки, але залишається живою пам'ять про страшну трагедію, що спіткала чи не кожну родину в Україні.
У ці травневі дні надзвичайно важливо згадувати та вшановувати як ветеранів, так і усіх, хто постраждав від нацизму: дітей війни, колишніх в'язнів концтаборів, військовополонених, остарбайтерів. Саме вам завдячуємо свободою і мирним небом. Ми у вічному боргу перед вами, шановні ветерани, за героїзм, відданість та самопожертву, що ви виявили у боях за рідну землю. Бажаю вам міцного здоров'я, щастя, злагоди, життєвої наснаги, довгих років життя. Нехай перемога супроводжує вас скрізь і завжди, а поруч будуть тільки добрі та щирі люди.
Пам'ятаємо тих, хто віддав життя за наше сьогодення і майбутнє!
Світла та вічна пам'ять загиблим воїнам! Честь і слава живим героям!

З повагою,

Голова Дергачівської
районної державної адміністрації                                                                      Володимир УСОВ

2020-05-08

Направлено до вірусологічної лабораторії, у т.ч. повторних – 246, позитивних результатів – 10, негативних результатів – 133, на лабораторному дослідженні – 103, вилікувалось – 4.

2020-05-08

Сьогодні, у День пам'яті та примирення, напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов та заступник голови районної державної адміністрації Костянтин Лизлов вшанували пам'ять загиблих воїнів, які поклали своє життя за рідну землю у часи Другої світової війни.
Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до обеліску вічного вогню у м. Дергачі і на висоті Петрищева у с. Польова.
Володимир Усов звернувся зі словами вдячності ветеранам за героїзм, відданість та самопожертву виявлені у війні. Побажав ветеранам і усім присутнім міцного здоров'я та мирного неба.

Посилання на відео

2020-05-08

Дорогі українці!
Сьогодні, у День пам'яті та примирення, ми вклоняємось перед усіма, хто захищав світ від нацизму. Захищав рідну українську землю та загинув у роки Другої світової війни. Ми відзначаємо подвиг українського народу та його внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції. В ніч з 8 на 9 травня ми зустрінемо першу хвилину миру – мить падіння та капітуляції нацистського режиму.
Всього за одну хвилину можна змінити світ. Можна врятувати його. А можна – знищити. Віддати наказ на перший обстріл, наслідком якого стануть десятки мільйонів людських життів.
У цей день Україна разом з усім цивілізованим світом промовляє: Never again. Ніколи знову. Сьогодні це два найважливіших слова для історії людства та його майбутнього. І вони не можуть стати просто формальністю.
Ми всі, а особливо молоде покоління, раді жити у світі, де панує повага та рівність, де немає місця ксенофобії та расизму. І ми не маємо права забути, яку ціну заплатили наші предки, щоб українці мали можливість жити в такому світі. І не маємо права забути, що саме ми маємо на увазі, коли кажемо: «Ніколи знову». Це страшні спогади учасників війни, які ніколи знову не можуть стати реальністю.
Я процитую лише декілька з цих моторошних картин пам'яті.
«Пройшла злива з нацистських бомб. Ми вийшли зі сховища. Лікарня, де я народився, була зруйнована. Школа, де я вчився, була зруйнована. Будинок, де я жив, був зруйнований. За кілька хвилин з лиця землі стерли моє життя».
«Спалах. Ти приходиш до тями. Друг, з яким ти хвилину тому розмовляв, не має голови... Коли нас забирали на війну, я обіцяв його мамі піклуватися про нього. В цю мить ти більше не хочеш жити».
«Викладачі казали, що мій син може стати піаністом світового рівня. Він повернувся з війни без обох рук...»
«Нас посадили у вагони для худоби й відправили на примусові роботи. Зранку на роботу нас вели поліцаї з собаками. А назад у бараки – без собак. Вони знали, що після 12 годин каторги у нас немає сил, щоб навіть думати про втечу».
Голод, бомбардування, блокади, масові розстріли, каральні операції, концтабори та газові камери. Ніколи знову.
Три тисячі (з них половина – діти) заживо спалених та розстріляних у селі Кортеліси. Майже сім тисяч спалених та розстріляних у Корюківці. Понад сто тисяч страчених у Бабиному Яру. Ось чому ми кажемо – ніколи знову. Ось чому ми маємо пам'ятати, до чого призводить ненависть, агресія та божевільна ідеологія про світове панування однієї нації.
За шість років війни загинуло понад вісім мільйонів українців. У Другій світовій загинув кожен п'ятий українець.
І я не знаю, чи взагалі можливо повною мірою усвідомити ці цифри. Мільйони скалічених доль. Мільйони шрамів на землі у вигляді могил. Мільйони дітей, які більше не почують батьківську казку перед сном. Мільйони матерів, що більше не обіймуть своїх синів. Мільйони осель, у які ніхто не повернеться. Мільйони листів, що лишилися без відповіді. Мільйони ненаписаних книжок, віршів та пісень. Мільйони несказаних «Я тебе кохаю».
І все це разом – мільярди причин для людства не допустити подібного ніколи знову.
Шановні громадяни!
Зараз я перебуваю на Луганщині, у Міловському районі, неподалік села Півнівка. Тут у грудні 42-го року почалося вигнання гітлерівських окупантів з української землі. До завершення війни ще було далеко. Але наші дідусі та бабусі з кожного куточка країни боролися з нацизмом, захищали рідну землю, гинули за Батьківщину та перемогли заради нас з вами.
Щоб наступні покоління українців могли вільно жити на своїй землі, у своїй державі в мирі та злагоді.
Сьогодні наші мужні хлопці та дівчата боронять Українську державу, наш суверенітет і територіальну цілісність. Заради миру, якого ми так потребуємо. Заради процвітання незалежної України. Заради наступних поколінь.
Дорогі українці!
Сьогодні ми вшановуємо пам'ять усіх ветеранів, що протидіяли нацистам, усіх підпільників, військовополонених, остарбайтерів, бранців концтаборів, дітей війни та кожного, хто постраждав від нацистської окупації.
Ця війна принесла порожнечу в наші міста та села, в наші родини, в наші душі та серця. Ми можемо заповнити цю порожнечу молитвою за душі загиблих і закатованих. Заповнити її розповідями молодому поколінню про жахіття Другої світової задля неповторення цієї катастрофи.
Перегляньте сьогодні фотографії своїх дідусів, бабусь, прадідів та прабабусь. Перечитайте їхні листи. І без зайвих пафосу та помпи, про себе, в душі, просто скажіть їм «Дякую». Повірте, вони почують.
І знатимуть, що ми пам'ятаємо.

Ну а на цьому місці вже незабаром ми відновимо символ нашої пам'яті.
Пам'яті всіх, хто загинув за Україну.
Ніколи знову!

2020-05-07

Шановна Світлана Анатоліївна!
Прийміть щирі вітання з Днем народження
Бажаємо Вам міцного здоров'я, сімейного добробуту, здійснення мрій.
Нехай доля збагачує Вас радістю, миром і теплом, а кожен новий день буде наповнений яскравими подіями.

2020-05-07

Направлено до вірусологічної лабораторії, у т.ч. повторних – 243, позитивних результатів – 9, негативних результатів – 133, на лабораторному дослідженні – 101, вилікувалось – 3.

2020-05-07

В Україні за добу від коронавірусу одужала рекордна кількість людей – 299. Водночас заразилося більше громадян, ніж у попередні дні, – 507.
Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на традиційній нараді з представниками Кабінету міністрів та головних державних відомств, відповідальних за заходи із запобігання поширенню COVID-19, що відбулася під головуванням Президента.
На нараді також порушували питання запуску транспорту, серед іншого – метрополітену. Денис Шмигаль повідомив, що за планом, який напрацював уряд, відкриття метрополітену не може відбутися до 22 травня. Адже ранній запуск громадського транспорту загрожує поширенням епідемії коронавірусу, ситуація з якою ще не стабілізувалася.
«Плановий помірний підхід до виходу з карантину – це правильно. Попри втому, не можна ставитися легковажно до епідемії. Сьогодні кількість заражених – понад пів тисячі. Транспорт – це прямий спосіб поширення цієї небезпеки», – наголосив Президент України.

2020-05-07

Засоби індивідуального захисту надійшли до інфекційної лікарні, а звідти вже будуть розподілені по визначених медичних установах.
«Сьогодні ми отримали черговий медичний вантаж з Офісу Президента: 610 захисних костюмів, 21,5 тисячі респіраторів та масок, понад 2 тисяч захисних щитків та бахіли», – повідомив голова ХОДА Олексій Кучер.
За його інформацією, отримані засоби індивідуального захисту будуть розподілені не лише до опорних лікарень, а й до лабораторного центру та центру екстреної медичної допомоги.
«Найближчим часом цей вантаж буде передано лікарям екстреної медичної допомоги, деяким опорним лікарням, а також у наш лабораторний центр», - зазначив очільник Харківської області.
Щодо забезпеченості засобами індивідуального захисту інфекційної лікарні, то за словами директора КНП «Обласна інфекційна лікарня» Павла Нартова, медична установа забезпечена всім необхідним більш ніж на місяць. Тут, згідно з наказом МОЗ провели чіткі розрахунки щодо щоденної потреби бригад, які працюють безпосередньо з хворими на коронавірусну інфекцію.
«Бригади, як працюють з хворими на інфекцію, щоденно потребують 20 респіраторів рівня захисту FFP3, 78 респіраторів рівня захисту FFP2 та 26 захисних костюмів», - сказав Павло Нартов.

2020-05-06

Направлено до вірусологічної лабораторії, у т.ч. повторних – 199, позитивних результатів – 9, негативних результатів – 122, на лабораторному дослідженні – 68, вилікувалось – 3.

2020-05-06

У м. Харкові та Харківській області існують непоодинокі випадки порушень власниками або користувачами земельних ділянок “Правил охорони електричних мереж”, що безпосередньо впливає на надійність енергозабезпечення споживачів.
В АТ “Харківобленерго” постійно проводиться уточнення переліку землевласників та землекористувачів, по території яких проходять лінії електропередачі, та визначаються об'єкти, що знаходяться у межах охоронних зон без наявності відповідних дозволів.
При порушенні охоронних зон повітряних і кабельних ліній, розподільчих пунктів та трансформаторних підстанцій створюються неналежні умови їх експлуатації, наслідком яких можуть стати нещасні випадки з населенням від ураження електричним струмом, виникнення пожеж та аварій з непередбачуваними наслідками, стає неможливим проведення аварійно-відновнювальних робіт, планових ремонтів ліній електропередачі та підстанцій.
Несвоєчасне виконання заходів з ремонту повітряних ліній електропередач та підстанцій спричиняє небезпеку для їх надійної роботи, знеструмлення споживачів та об'єктів життєзабезпечення: медичних закладів, підприємств водопостачання та водовідведення.
Для забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму “Правилами охорони електричних мереж”, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року № 209 (далі - Правила), встановлений ряд обов'язкових для виконання всіма особами положень та вимог.
Згідно з п. 1 Правил “електричними мережами, які підлягають охороні, вважаються трансформаторні підстанції, розподільчі пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередач, підземні та підводні кабельні лінії електропередач та споруд, які до них належать”.
Відповідно до п. 5 Правил уздовж повітряних ліній установлюється охоронна зона у вигляді земельної ділянки і повітряного простору по обидва боки від крайніх проводів для повітряних ліній напругою: до 1 кВ – 2 м, до 20 кВ – 10 м, 35 кВ – 15 м, 110 кВ – 20 м.
Для кабельних ліній електропередачі охоронна зона простягається на один метр по обидва боки від кожного кабелю. Для кабельних ліній електропередачі до 1 кВ, прокладених у містах під тротуарами, - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами від крайнього кабелю на відстань 0,6 метра у напрямку будинків і споруд на відстань 1 метра у напрямку проїжджої частини вулиці.
За периметром трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв охоронна зона простягається на відстані 3 м від огорожі або споруди.
Відповідно до п. 8 Правил в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:
- перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів і пристроїв; відчиняти двері і люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та підмикання до електромереж;
- будувати житлові, громадські та дачні будинки;
- влаштовувати будь-які звалища; складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;
- розпалювати вогнища;
- розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;
- накидати на струмопровідні частини об'єктів електромереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв та демонтувати їх елементи;
- саджати дерева та інші багаторічні насадження;
- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту;
- проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей;
- запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;
- виконувати роботи з застосуванням ударних механізмів ближче 5 м до охоронної зони, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті речовини, що спричиняють корозію, пально-мастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній).
АТ “Харківобленерго” нагадує, що перш ніж проводити будь-які дії поблизу енергетичних об'єктів, необхідно письмово звернутися до районного відділення (РВ) або до високовольтного району електричних мереж (ВРЕМ) товариства, де Вам нададуть всю необхідну інформацію та роз'яснення. При цьому зазначаємо, що п. 10 Правил передбачено відшкодування підприємствами, які виконують роботи в охоронних зонах, витрат енергопідприємства на оформлення допуску, проведення нагляду та інші додаткові витрати.
Звертаємо Вашу увагу на те, що енергопідприємство має право (п. 12 Правил) проводити роботи з ліквідації аварій в електричних мережах будь-якої пори року і в будь-який час без погодження із землекористувачами, але з подальшим повідомленням про проведення таких робіт у десятиденний термін після їх початку.
Підрозділи, у віданні яких перебувають повітряні лінії електропередачі, що проходять через лісові масиви та інші зелені зони, повинні забезпечити пожежобезпечний стан просік для цих ліній.
Для безперебійного енергопостачання потрібно неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Внаслідок безвідповідального поводження з вогнем трапляються випадки пошкодження повітряних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій та інших енергетичних об'єктів. За необережне поводження з вогнем передбачені адміністративні санкції, а у випадках, що призвели до тяжких наслідків, – кримінальна відповідальність.
Категорично забороняється розпалювати вогнища чи палити минулорічну суху траву і гілки під лініями електропередачі та поблизу трансформаторних підстанцій, а також захаращувати територію в охоронних зонах енергетичних об'єктів. Слід пам'ятати, що самостійне гасіння електроустаткування небезпечне для життя!
Водночас у разі самочинної посадки підприємствами або приватними особами дерев і інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж роботи з приведення до належного стану просік виконуються за рахунок цих підприємств та осіб.
АТ “Харківобленерго” наголошує, що лише за умови дотримання “Правил охорони електричних мереж” можна забезпечити нормальну експлуатацію енергооб'єктів та безперебійне електропостачання споживачів, а також уникнути випадків ураження електричним струмом населення.
Правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну (стаття 99 порушення “Правил охорони електричних мереж”) і кримінальну відповідальність.
У разі виявлення обірваних або провислих проводів, пошкоджених опор або небезпеки їх падіння, пошкодження кабелів та інших об'єктів і елементів електричних мереж підприємства, установи, організації та громадяни повинні негайно повідомити про це енергопідприємство або місцеві органи виконавчої влади.
Надавати повідомлення про загрозу для безпеки експлуатації електросистем потрібно до Кол-центру АТ “Харківобленерго” за телефонами: 057-34-24-413, 067-23-40-413, 050-05-40-413, 063-05-40-413. Цілодобово!

2020-05-05

Направлено до вірусологічної лабораторії, у т.ч. повторних – 149, позитивних результатів – 9, негативних результатів – 99, на лабораторному дослідженні – 41, вилікувалось – 2.


Подождите...