Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 177

2018-01-24

Українсько-фінська програма розвитку середньої освіти шукає першу школу для участі в проекті, котрий допоможе вдосконалити заклад.
«Фінські спеціалісти з компанії Lumo Education проживуть з обраною школою тиждень – допоможуть зробити аудит сильних і слабких сторін, проведуть низку відкритих уроків і тренінгів (як для педагогічного колективу, так і для адміністрації й допоміжного персоналу) та стимулюватимуть розробку власної програми вдосконалення закладу, - розповідають у МОН. - Враховувати будуть специфіку і школи, і населеного пункту, де вона розташована. Тобто не даватимуть загальні рекомендації «про все для всіх», а працюватимуть з конкретною ситуацією».
Заклад обиратиметься за конкурсом, який проводить ГО EdCamp Ukraine.
Щоб податися на конкурс, хтось з учителів після обговорення зі шкільною адміністрацією має до 2 лютого заповнити реєстраційну анкету та розповісти, що саме і чому хоче змінити в своєму закладі. Результати конкурсу оголосять 11 лютого, а вже 18-го група провідних фінських педагогів приїде працювати з обраною школою.
«Мета проекту - довести, що основу справжніх змін можна закласти в дуже короткий термін, - розповідає лідер руху EdCamp Ukraine, радник Міністра освіти і науки України Олександр Елькін. - «Змінитися за 7 днів» передує міжурядовому українсько-фінському проекту, який має розпочатися цього року».

2018-01-24

24 січня 2018 року під головуванням голови районної державної адміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

2018-01-24

У зв'язку з погіршенням погодних умов, для запобігання випадкам переохолодження людей під час пониження температури у Дергачівському районі організовано роботу 34 стаціонарних пунктів обігріву.
У такий пункт обігріву може звернутися кожен, хто потребує допомоги в морозні дні: зігрітися, випити гарячого чаю.

2018-01-23

24 січня 2018 року о 10.00 відбудеться виїзний прийом громадян головою райдержадміністрації Костянтином Жидковим в Солоницівській селищній раді.
Запис та довідки за телефоном: (05763) 3-03- 69, 3-01-68.

2018-01-23

25 січня 2018 року о 10.00 в райдержадміністрації відбудеться особистий прийом громадян першим заступником голови районної державної адміністрації Інною Гаплєвською.

2018-01-23

Питання роботи всіх служб області в період погіршення погодних умов розглянули на засіданні обласного оперативного штабу.
Засідання пройшло вранці 23 січня під керівництвом заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка. Про ситуацію в регіоні доповіли керівники дорожніх служб, АК «Харківобленерго» і ДСНС.
Так, за інформацією першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Сергія Пляки, обмежень руху та закриття доріг у Харківській області у зв'язку зі снігопадами не було.
«Найбільш несприятливим за погодними умовами залишається південь області, тут снігопади і пориви вітру очікуються аж до 23-ї години 23 січня. У Куп'янському та Ізюмському районах спостерігаються замети на дорогах до 60-70 см», - повідомив Сергій Пляка.
За його даними, західну і північно-західну частини області снігопади зачепили найменше. Тут і в Харкові сніг, за прогнозами, припиниться до 14:00 23 січня.
«Станом на 8 годину ранку на дорогах області працювали 238 одиниць техніки і 242 робітники. За ніч на державні дороги було висипано 1600 кубометрів піщано-сольової суміші. В першу чергу чистять усі магістральні дороги і окружну», - повідомив Сергій Пляка.

2018-01-23

Глядачі зможуть почути твори Ігоря Стравінського, Еріха Корнгольда, Дмитра Шостаковича.
Визнані шедеври класичного музичного мистецтва XX століття прозвучать у виконанні Молодіжного академічного оркестру «Слобожанський» 26 січня в програмі, яка так і називається - «Світові класичні шедеври XX століття».
За диригентським пультом молодіжного оркестру в цей вечір буде австрієць Парвіз Яхьяві, відомий за виступами в Загребській і Словацькій філармоніях, а також з оркестром Mozarteum у Зальцбурзі.
Солістка – німецька скрипалька Юлія Ван: лауреат міжнародних музичних конкурсів в Україні, Італії, Болгарії, Швейцарії.
Початок заходу - о 19:00.
Телефон квиткової каси – 706-17-16.

2018-01-23

Експозиції «Гра з фарбами» Станіслава Матвєєва, Євгена Самойлова та Інни Гришиної, а також «Уперед до мрії» Олександра Невгасимова можна подивитися з 23 січня по 1 лютого.
Відкриття виставок - 23 січня о 17:00.
Станіслав Матвєєв народився 20 січня 1955 р. у Дрездені, Німеччина. Після закінчення школи навчався у Харківському авіаційному інституті. Аматор, до 2016 року жодного разу не тримав пензля в руках. За 2016 рік написав 20 картин. У 2017 році після відвідин Академії образотворчих мистецтв у Нью-Йорку зацікавився акриловими фарбами і технікою їх змішування.
Євгену Самойлову 24 роки, аспірант Харківського національного університету імені  Каразіна. Живописом олією почав займатися з весни 2017 року. Також пише картини в техніці багатошарового живопису.
Інна Гришина народилася у Харкові, їй 32 роки. Захоплення живописом почалося в грудні 2015 р. з розпису новорічних кульок. З 2016 р. почала серйозно займатися живописом.
Олександр Невгасимов, 25 років, виріс у Вовчанську Харківської області. Інженер-фізик.

2018-01-23

43-річний пілот приватної авіакомпанії «Українські крила» В'ячеслав Шишаков працював на рейсах афганської компанії Kam Air.
В'ячеслав Шишаков у 1991 році закінчив Київське суворівське військове училище (нині - Київський військовий ліцей імені Івана Богуна), а в 1995-му – Харківський інститут льотчиків ВПС. Усе життя працював в авіації. Робота в Афганістані була для нього першим закордонним контрактом.
Протягом останніх років В'ячеслав Шишаков проживав у Миколаєві, проте наразі розглядається питання його поховання в Харківській області, де проживають родичі загиблого.
Нагадаємо, теракт у готелі Intercontinental у столиці Афганістану Кабулі стався 20 січня. Нападники взяли в заручники людей, що знаходилися в готелі. За даними МВС Афганістану, загинуло 18 людей, у тому числі 14 іноземних громадян. 22 січня Міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін повідомив, що серед загиблих – 7 громадян України, відзначивши, що жертв може виявитися більше. Для встановлення осіб усіх загиблих та вирішення питань щодо повернення на батьківщину тіл на місці працюють українські дипломати.

2018-01-23

Про це 23 січня повідомив у ході підсумкової прес-конференції Віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
Підбиваючи підсумки зробленого в напрямку регіонального розвитку в 2017 році, Геннадій Зубко акцентував увагу на питаннях створення ОТГ, опорних шкіл та центрів надання адміністративних послуг у регіонах.
Серед лідерів у сфері надання адміністративних послуг в Україні міністр регіонального розвитку назвав Харківщину, де наразі працює 45 ЦНАПів, у тому числі найсучасніший Регіональний центр надання адміністративних послуг.

2018-01-23

22 січня 2018 року з нагоди Дня Соборності України в загальноосвітніх закладах Дергачівського району були проведені наступні заходи:
Години спілкування:
- на базі Солоницівської гімназії №3, Дергачівської гімназії №3, Токарівського НВК, Козачолопанського НВК, Протопопівського НВК, Безруківського НВК,  Дергачівського ліцею №2, Подвірського НВК, Солоницівського колегіуму, Солоницівського ЗОШ І-ІІІ ст.  №2, Цупівського НВК, Дворічнокутянської ЗОШ І-ІІІ ст., Полівського НВК, Великопроходівського НВК, Русько-Лозівського НВК для учнів 1-11 класів проведено «Україна - минуле, сучасне, майбутнє»; «Славетні імена України»; «Рідний край, де ми живем, Україною зовем»; «У єдності наша сила»; «Ми - українці»; «Україна - соборна країна»; «Національна єдність – запорука державності України».

Бесіди:
- на базі Протопопівського НВК, Солоницівської ЗШ  І-ІІІ ст. №2, Солоницівського колегіуму, Слатинського НВК, Русько-Лозівського НВК, Дергачівської гімназії №3, Токарівського НВК  для учнів 6-7 класів проведена бесіда «Нехай єдиною залишиться навіки!»; «Акт Злуки- символ єднання та Соборності України».

Тематичні виставки в бібліотеках:
- на базі Солоницівської гімназії №3, Токарівського НВК, Дергачівської гімназії №3, Дергачівського НВК «ЗШ-ДЗ», Вільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  Полівського НВК, Безруківського НВК, Подвірського НВК, Великопроходівського НВК, Ветеринарного НВК, Дергачівського ліцею №2, Дворічнокутянської ЗОШ І-ІІІ ст., Солоницівського колегіуму, Слатинського НВК проведені тематичні виставки в шкільних бібліотеках для    учнів 1 - 9 класів «З     Україною   в   серці»;  «Соборна    Україна:    від    ідеї   до    життя»; «Україна в   боротьбі за державність»; «Сто облич Української революції»; «Моя    Україна    –    широкі    простори,   молитва     і   слово   натхнення»; «Історія української державності».

2018-01-23

У майбутньому ця система замінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити.
Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та під'єднатися до електронної системи охорони здоров'я, яка наразі працює в тестовому режимі. Станом на 23 січня в системі зареєструвалися 702 заклади.
Для чого потрібна електронна система?
Під час укладання декларації пацієнтів з обраними лікарями лікарі реєструватимуть пацієнтів у системі. Таким чином, Національна служба здоров'я України зможе оплачувати закладу, де працює цей лікар, ведення кожного пацієнта.

Надалі електронна система дасть можливість пацієнтам швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров'я пацієнта. Система замінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити.
В Україні система складатиметься з центрального компонента, що відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації, та медичних інформаційних систем (МІС).
Медичні заклади зможуть обирати будь-яку медичну інформаційну систему з-поміж тих, які пройшли перевірку і під'єдналися до центрального компонента електронної системи. При цьому комерційні МІС гарантовано надають базовий пакет електронних сервісів.

2018-01-23

Про це нагадує Український центр оцінювання якості освіти.
Зареєструватися можна до 31 січня на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.
За даними урядового порталу, вже подано близько 149 тис. заявок для участі в пробному тестуванні. Найбільше осіб виявили бажання скласти пробний тест з української мови і літератури (понад 83,5 тис.), на другій сходинці - англійська мова (понад 20,5 тис.), на третій – математика (понад 17 тис.).
У цьому році пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 24 березня, з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов – 31 березня.
Більше дізнатися про пробне ЗНО та контакти регіональних центрів можна тут.
В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадують, що пробне ЗНО не є обов'язковим. Воно проводиться для того, щоб усі охочі могли ознайомитися з процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Результати пробного ЗНО жодним чином не впливають на підсумки основної сесії. Крім того, реєстрація для проходження пробного тестування не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії.

2018-01-23

Учасників інтелектуальних змагань привітав заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.
У Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна відбулося урочисте відкриття ІІІ (обласного) етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук України.
Цього року на базі восьми закладів вищої освіти Харкова відбудуться олімпіади з 20-ти навчальних предметів і конкурс-захист науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук у 66-ти секціях.
Анатолій Бабічев побажав успіхів та перемоги учасникам інтелектуальних змагань та їх наставникам. «Серед переможців цього етапу олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН будуть визначені найкращі, які представлятимуть Харківську область на наступних - всеукраїнських етапах», - зазначив заступник голови ХОДА.

2018-01-23

З 24 січня 2018 року відновлюється автобусний маршрут сполученням Козача Лопань – Харків.
Дергачівська районна державна адміністрація та мешканці Дергачівського району висловлюють вдячність голові Харківської обласної державної адміністрації Юлії Олександрівні Світличній за сприяння вирішенню питання відновлення вищезазначеного автобусного маршруту.


Подождите...