Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 4

2021-01-05

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Харківської ОДА Айна Тимчук зустрілися з керівниками опорних лікарень області

Учасники зустрічі обговорили пріоритети роботи щодо запобігання поширенню COVID-19 в області у 2021 році.

Серед головних завдань на цей рік - проведення вакцинації від COVID-19. Арсен Аваков зазначив, що сьогодні фахівці МОЗ займаються розробкою відповідних протоколів.

«На керівництві області та міста Харкова також велика відповідальність, в першу чергу, за розподіл вакцин. Перш за все, вакцинувати необхідно медиків, потім - інші групи ризику: людей похилого віку, патрульних поліцейських і так далі», - підкреслив міністр внутрішніх справ.

Він також запевнив, що попри складну фінансову ситуацію система охорони здоров'я залишається в пріоритеті. Це стосується і закупівель обладнання, і медикаментів, і виплат медикам.

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук відзначила велику увагу держави до проблеми COVID-19.

«Ми отримали дуже велику допомогу від держави, субвенції дозволили нам забезпечити заклади необхідним обладнанням. Спасибі всім, хто розуміє, наскільки це важливо, і підтримує Харківську область», - сказала Айна Тимчук.

Вона також нагадала, що область отримала партію кисневих концентраторів у 980 одиниць, які дозволили на 100% забезпечити ліжка, виділені для хворих на ковід, киснем.

«За пів року боротьби з епідемією ми дуже зміцніли, - сказав директор обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні Дмитро Кухар. - Ми бачимо різницю: у нас є кошти для боротьби, ми можемо проводити діагностику, лікувати. У нас вже немає страху і невпевненості, залишається тільки робити свою справу. Харківська область і місто Харків злагоджено працюють і борються з епідемією».

Фото
2021-01-05

Міністр внутрішніх справ провів у Харківській обласній адміністрації координаційну нараду з силовиками

У нараді, яка пройшла 5 січня під головуванням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, взяла участь голова Харківської ОДА Айна Тимчук.

На координаційній нараді також були присутні голова обласної ради Артур Товмасян, в.о. харківського міського голови Ігор Терехов, керівники обласних управлінь силових органів.

Міністр внутрішніх справ наголосив на необхідності координації всіх рівнів влади в області та злагодженої роботи правоохоронних органів, оскільки Харківська область має величезне стратегічне значення для збереження балансу в Україні.

«Державна позиція всіх гілок влади вкрай важлива, тому що Харківська область має стратегічне значення для забезпечення балансу в країні і недопущення розхитування суспільно-політичної ситуації», - підкреслив глава МВС.

Він доручив керівникам силових відомств жорстко припиняти будь-які спроби провокацій: «Відповідь силових органів на спроби провокацій в області повинна бути жорсткою, а часом навіть жорстокою, якщо того вимагає ситуація».

На координаційній нараді були визначені стратегічні завдання на рік у сфері правоохоронної діяльності. З ініціативи міністра одним зі стратегічних напрямків визначено програму тотальної боротьби з вуличною наркоманією.

«Я хочу, щоб у Харківській області була оголошена тотальна війна вуличній наркоманії. Я закликаю всі силові структури - від дільничних поліцейських і кіберполіції до прокуратури і прикордонників, почати нещадну війну в усіх напрямках поширення цієї зарази», - підкреслив Арсен Аваков.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Айна Тимчук сказала, що питання боротьби з вуличною наркоманією вкрай актуальне і роботу в цьому напрямку необхідно посилювати. Айна Тимчук запевнила, що обласна адміністрація готова підтримати і посилити комплексну програму з протидії поширенню наркоманії, яка була прийнята Харківською міською радою.

«Впевнена, що ми зможемо скоординувати зусилля, спрямовані на профілактику та запобігання наркоманії, на всіх рівнях державного управління», - зазначила глава Харківської ОДА.

В.о.  міського голови Харкова Ігор Терехов підкреслив, що проблема вуличної наркоманії, поширення наркотиків і психотропних препаратів у навчальних закладах - одне з питань, які очолюють список проблем у результатах соцопитувань у Харкові. Він сказав, що міська влада, зі свого боку, готова взяти діяльну участь у реалізації цієї програми.

Крім того, міністр внутрішніх справ повідомив учасникам координаційної наради, що з нинішнього року в Харківській області буде посилено роботу з впровадження першої мотиваційної програми МВС - можливості придбання житла поліцейськими і рятувальниками області на умовах пільгового фінансового лізингу.

«Ця програма забезпечує соціальний захист поліцейських і рятувальників, а також мотивує молодь йти у поліцію і чесно працювати», - сказав глава МВС.

  •  
  •  
  •  
2021-01-05

В обласній інфекційній лікарні почали ремонтувати приміщення під нове реанімаційне відділення

 

Відділення розраховане на 18 місць з можливістю розширення.

Про це під час брифінгу 5 січня повідомив заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух.

«Ми завершили всі процедури, пов'язані з оформленням проєктної документації, проведенням експертизи. Наприкінці минулого року був підписаний договір на виконання робіт, і сьогодні підрядна організація розпочинає ремонт приміщення. За інформацією підрядника, на виконання робіт потрібно близько 2,5 місяців», - повідомив Тарас Пастух.

Також для відділення вже закуплене необхідне обладнання.

За словами директора обласної інфекційної лікарні Павла Нартова, попри загальну тенденцію до зменшення кількості госпіталізацій, реанімаційне відділення залишається затребуваним.

«На ранок 5 січня в нас понад 20 хворих знаходяться на апаратах ШВЛ. Ще одне реанімаційне відділення нам потрібне. Воно буде розраховане на 18 хворих, але за потреби можна буде збільшити кількість ліжок до 20 і понад», - зазначив Павло Нартов.

2021-01-05

Курсування поїздів далекого й приміського сполучення під час січневого локдауну не припинятиметься

 

Про це повідомляють в АТ «Українська залізниця».

«Укрзалізниця» забезпечить усі протиепідемічні заходи для безпеки пасажирів під час подорожей. Закликаємо пасажирів дотримуватися обов'язково маскового режиму та користуватися антисептиком. У разі порушення цих норм просимо звертатися до нашого контакт-центру: 800-50-3111. На такі порушення будемо реагувати миттєво», - обіцяють у відомстві.

2021-01-05

Опорним лікарням області передали 980 кисневих концентраторів

 

Це дозволить на 100% забезпечити киснем ліжка, визначені для надання допомоги хворим на COVID-19.

5 січня обладнання розподілили між обласними та районними медичними закладами, які працюють з COVID-19.

«Ці кисневі концентратори розраховані на два потоки, тобто можуть забезпечити киснем двох пацієнтів одночасно. Сьогодні обладнання буде доставлене у всі лікарні області - як районні, так і обласні заклади, які знаходяться у місті Харкові. І сьогодні до кінця дня вони практично будуть готові до використання. Таким чином, Харківщина фактично стає першою областю, де на 100% забезпечено киснем ліжка, які визначені для надання допомоги хворим на ковід», - розповів під час брифінгу заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух.

Партія концентраторів була закуплена за кошти державної субвенції.

«Загалом понад 135 млн грн були призначені виключно для придбання кисневих концентраторів, великих ємностей для централізованого подавання кисню, а також розведення кисневих магістралей», - уточнив Тарас Пастух.

  •  
  •  
  •  
2021-01-05

5 січня стартувала реєстрація на пробне ЗНО

Зважаючи на епідеміологічну ситуацію, учасники можуть обрати лише один предмет для проходження тестування.

Зареєструватись можна на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти до 19 січня включно. Для цього потрібно заповнити реєстраційну форму, зайти до особистого кабінету учасника пробного ЗНО за логіном і паролем, отриманими під час реєстрації, роздрукувати квитанцію, оплатити послугу проведення пробного ЗНО, за 5-7 днів в особистому кабінеті учасника пробного ЗНО перевірити факт зарахування коштів.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання можна скласти з одного з таких предметів:

українська мова;

українська мова і література;

історія України;

математика;

біологія;

географія;

фізика;

хімія;

іноземні мови: англійська, іспанська, німецька та французька.

Тестування відбудуться 10 квітня 2021 року.

Вартість пробного ЗНО на Харківщині становить 195 грн.

«У 2021 році кожен учасник зможе завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів з цього переліку й пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді у форми на спеціальному сервісі для визначення результатів. Отже, у 2021 році можна буде як ознайомитися з процедурою проведення ЗНО під час пробного тестування з одного з навчальних предметів, так і перевірити рівень своїх навчальних досягнень з усіх інших предметів з переліку», - розповідають у Міністерстві освіти і науки.

Результати пробного ЗНО - 2021 для осіб, які введуть свої відповіді на спеціальному сервісі визначення результатів на сайті УЦОЯО, буде оприлюднено на їхніх інформаційних сторінках 16 квітня.

Крім того, Український центр оцінювання якості освіти та ГС «Освіторія» за підтримки МФ «Відродження» підготують офіційні відеокоментарі до завдань пробного ЗНО - 2021: експерти УЦОЯО докладно проаналізують кожне завдання й порадять, як отримати найвищий бал на ЗНО.

2021-01-04

З 1 січня зарплати освітян зросли на 20%

Це передбачено у держбюджеті – 2021.

У Державному бюджеті України на 2021 рік Міністерству освіти і науки України передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. Переважно, це кошти на збільшення заробітної плати з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року – на 8,4%.

«МОН постійно працює в напрямі посилення соціального захисту українських педагогів. Ми підготували законопроєкт щодо соціальних гарантій педагогічним і науково-педагогічним працівникам у разі захворювання на коронавірус. Найближчим часом він буде внесений до Верховної Ради України. Також розроблено проєкт постанови уряду, яким передбачається збільшити зарплати медичним працівникам закладів освіти на 20%», – розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

У міністерстві зазначають, що із загальної суми видатків на освіту субвенції становлять 103,7 млрд грн, що на 20,1 млрд грн більше, ніж торік:

- освітня субвенція (заробітні плати освітян) – 99,65 млрд грн (у 2020 році – 80,9 млрд грн);

- субвенція на створення навчально-практичних центрів професійної освіти – 0,15 млрд грн (у 2020 році – 0,1 млрд грн);

- субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 0,5 млрд грн (у 2020 році – 0,5 млрд грн);

- субвенція на забезпечення загальної середньої освіти «Нова українська школа» – 1,42 млрд грн, зокрема, 0,4 млрд грн – на підвищення кваліфікації педпрацівників, 1,02 млрд грн – на закупівлю засобів навчання та обладнання (у 2020 році було використано 1,06 млрд грн на закупівлю засобів навчання та обладнання);

- субвенція на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» – 1,0 млрд грн (у 2020 році – 0,5 млрд грн).

Також передбачено нову субвенцію обсягом 1,0 млрд грн на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками під час навчального процесу в закладах загальної середньої освіти.

Державні видатки МОН на 2021 рік становлять 35,8 млрд грн, що на 6,5 млрд грн більше проти 2020 року, зокрема, передбачено фінансування п'яти державних інвестиційних проєктів (328,9 млн грн), серед яких є об'єкт національного надбання «Аеродинамічний комплекс» на базі надзвукової аеродинамічної труби Т-6 Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського.

2021-01-04

В Україні п'ятий тиждень спостерігається позитивна динаміка щодо захворюваності на COVID-19

Про це повідомили Президенту України Володимиру Зеленському на традиційній селекторній нараді, що відбулася під його головуванням.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що на сьогодні на госпіталізації перебувають 22802 особи, а п'ять тижнів тому таких було в середньому 28-29 тис.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що в країні також спостерігається зменшення захворюваності на пневмонію. За останній тиждень було зафіксовано 19,5 тис. випадків, тоді як, наприклад, з 9 по 15 листопада – майже 39 тис. Водночас очільник МОЗ вважає, що є ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.

Володимир Зеленський дав доручення всебічно проаналізувати динаміку захворюваності на COVID-19 після святкування Нового року.

Урядовці доповіли, що наразі в Україні облаштовано 50409 ліжко-місць у лікарнях з підключенням кисню. Наразі вільні майже 35 тис. ліжок з киснем. Загалом у країні на сьогодні є майже 66 тис. ліжко-місць для хворих з коронавірусом.

Денис Шмигаль також доповів про перебіг виплат допомоги у розмірі 8 тис. грн бізнесу та найманим працівникам у зв'язку з посиленням карантинних обмежень.

«Станом на 31 грудня на оформлення допомоги в розмірі 8 тисяч гривень було подано 480 тисяч заяв. І можу сказати, що майже всі виплати вже здійснено. Так, по 456 тисячах заяв було перераховано кошти в обсязі 3,64 мільярда гривень. Наразі кошти не перераховано переважно тим отримувачам, які подались на одержання допомоги в останні дні минулого року. Можу запевнити, що ці громадяни отримають належну їм допомогу протягом першої половини січня», – наголосив він.

Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що певна кількість компаній боїться податкових перевірок після отримання матеріальної допомоги.

Президент Володимир Зеленський запропонував використати цю ситуацію для покращення стосунків між державою та бізнесом.

«Пропоную керівництву Міністерства фінансів та Державної податкової служби подумати над тим, як зробити підхід до компаній, які зареєструвалися на отримання допомоги, максимально публічним та лояльним. Вони мають знати, що держава підтримує прозорий бізнес», – сказав він.

За листопад-грудень виплачена допомога на загальну суму 443864000 гривень для 90475 сімей фізичних осіб – підприємців, які мають дітей до 10 років.

Крім того, Володимиру Зеленському доповіли, що найближчим часом Кабінет міністрів ухвалить постанову, яка пришвидшить виплати родинам медичних працівників, померлих під час протидії COVID-19.

Глава держави також поставив завдання прискорити створення реєстру вакцинованих осіб.

Держава продовжує перемовини щодо постачання в Україну вакцин від COVID-19 з кількома іноземними компаніями.

Голова Національної поліції Ігор Клименко поінформував, що за порушення маскового режиму впродовж новорічних святкувань правоохоронці склали 6500 протоколів.

2021-01-04

У Харківській ОДА продовжують спільно з підприємцями працювати над пропозиціями до законодавства

Чергове засідання робочої групи відбулось 4 січня.

Засідання робочої групи, створеної для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань діяльності представників малого та мікробізнесу, відбулось за участі структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації та представників Головного управління Державної податкової служби у Харківській області.

Пропозиції, що були напрацьовані раніше, Харківська обласна державна адміністрація передала до Офісу Президента України та до Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

Нагадаємо, розпорядження про створення робочої групи для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань діяльності представників малого та мікробізнесу 21 грудня підписала голова Харківської обласної державної адміністрації Айна Тимчук.

2021-01-04

2599 медиків, які захворіли на COVID-19, отримали грошову допомогу з обласного бюджету

Про це повідомили у Департаменті охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації.

Із загальної кількості медпрацівників, які отримали страхову виплату в 10 тис. грн, 1280 осіб – працівники закладів, які працюють з хворими на COVID-19.

Загалом на виплати медикам, які захворіли на COVID-19, з обласного бюджету було спрямовано 26 млн грн. З них 15 млн були виділені на останній сесії обласної ради 24 грудня. Всі виплати медичні працівники отримали до 1 січня.

Довідка. У Харківській області охоплено добровільним страхуванням від COVID-19 44807 медиків. Це становить 100% від загальної кількості працівників закладів охорони здоров'я, визначених для госпіталізації хворих на COVID-19.

2020-12-31

Новорічне вітання голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук

Рік, який минає, був насичений складними випробуваннями. Для нашої області. Для України. Для всього світу. Але завдяки спільним зусиллям кожного з вас - ми вистояли.

Завдяки медикам, які кожного дня рятують наші життя та піклуються про наше здоров'я. Завдяки поліцейським і надзвичайникам, які захищають нас та оберігають від стихійного лиха. Завдяки педагогам, які вчать дітей під час пандемії. Завдяки підприємцям, які сплачують податки та піклуються про своїх робітників.

Кожному з вас ДЯКУЮ!

У новорічну ніч ми завжди загадуємо бажання.

Я хочу, щоб усі були здорові.

Щоб ми завжди підтримували один одного. І щоб кожний з нас хотів та мав можливість гідно навчатись, працювати та жити у Харківській області.

Разом ми все зможемо зробити!

Я бажаю здоров'я, щастя та добробуту кожній родині! Нехай прийдешній рік подарує кожному з нас здійснення мрій та бажань!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

2020-12-31

Привітання голови Дергачівської районної державної адміністрації Володимира Усова з Новим Роком

              ДОРОГІ  ДРУЗІ!

           Хочу привітати Вас та ваші родини з наступаючим Новим роком!

  Від щирого серця бажаю Вам, щоб з останніми хвилинами не простого 2020 року вас покинули турботи і негаразди, а новий 2021 рік став щедрим на цікаві плани, творчі успіхи та приніс із собою смак нових перемог та успіхів, дав сили,  можливості та енергію для досягнення обраної мети.

 Нехай прийдешні свята завалять вас купою світлих надій, щирих посмішок та довгоочікуваних подарунків, заметуть хуртовиною радості, щастя та любові, заморозять на негаразди та недуги, зігріють новими надіями і сповнять божим благословенням.

 

                   З новим роком!


2020-12-30

Обласні та районні держадміністрації формуватимуть свої підрозділи за новою структурою

На засіданні уряду затверджені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 № 606.

А саме - змінені рекомендаційні переліки структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій.

Склад місцевої державної адміністрації формують її апарат та структурні підрозділи, які згруповано за двома напрямками: здійснення виконавчої влади і забезпечення взаємодії та здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування. Також в МДА мають працювати Служба у справах дітей та архівний підрозділ.

Важлива зміна – до переліку включений підрозділ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, як продовження руху в напрямку цифрового суспільства.

«Оновлення структури місцевих державних адміністрацій – один з кроків, необхідних для втілення нових компетенцій органів місцевого самоврядування в межах децентралізації. Тож наразі завершуємо нормативне забезпечення формування новоутворених районів», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

На Урядовому порталі нагадують, що на минулому тижні було затверджено документи, завдяки яким в Україні розпочався процес реорганізації та утворення районних державних адміністрацій. Зокрема, ухвалено порядок, за яким відбуватиметься цей процес, у тому числі передача майна та обов'язків РДА, що припинили роботу в ході децентралізації.

Також уряд затвердив постанову, розроблену Мінфіном, щодо граничної чисельності працівників ОДА та РДА.

2020-12-30

На Харківщині триває процес передачі об'єктів власності та майна районів у власність громад

Перша заступниця голови Харківської ОДА Тетяна Єгорова-Луценко провела онлайн-нараду з головами райдержадміністрацій.

Головна тема, на яку звернула увагу Тетяна Єгорова-Луценко, - передача об'єктів власності та майна районів у власність ОТГ. У першу чергу, йшлося про заклади сфери культури, спорту та охорони здоров'я. Окремо обговорили питання передачі ЦНАПів.

Зокрема, за статистичними даними, в цілому в області загальна кількість об'єктів спільної власності територіальних громад районів, що потребують передачі у власність територіальних громад, - 1981 бюджетна установа. Станом на 28 грудня ухвалено 736 рішень районних державних адміністрацій про передачу об'єктів та 652 рішення ОТГ щодо взяття на свій баланс цих об'єктів.  

У ході наради заслухали всіх керівників РДА, зокрема, були озвучені проблемні питання, які виникають під час передачі майна. Перша заступниця голови Харківської ОДА закликала відповідальні сторони до належного виконання службових обов'язків та чинного законодавства щодо реалізації цього важливого питання.

Також під час заходу говорили про реалізацію заходів з утворення та реорганізації районних державних адміністрацій.

2020-12-29

ЗСУ отримають на озброєння три нові українські літаки Ан-178

За участю Президента України Володимира Зеленського відбулось підписання меморандуму між Міністерством оборони та Державним підприємством «Антонов» про співпрацю щодо будівництва літаків для потреб армії.

На першому етапі йдеться про три нові військово-транспортні літаки Ан-178, які отримають ЗСУ. Вони можуть використовуватися для доставлення особового складу, озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів.

«Ці нові літаки будуть побудовані українськими громадянами з українських комплектувальних для українських інтересів. Власне так, як це й повинно бути», – наголосив Глава держави перед церемонією підписання документа, яка відбулась на ДП «Антонов».

Володимир Зеленський зазначив, що багато міжнародних партнерів виявляють значний інтерес до літаків сімейства «Ан», зокрема - до військово-транспортних зразків.

«Та водночас, і це логічно, вони завжди мене запитують і цікавляться, чи прийняті ці літаки на озброєння в Україні? Саме тому цей крок – двічі важливий. Він зміцнює обороноздатність України та сприятиме залученню українських та іноземних інвестицій», – зауважив Президент.

Глава держави також наголосив, що в майбутньому такі державні замовлення мають бути не сенсацією, а нормою. Тому він найближчим часом очікує на повноцінний комплексний план від керівництва ДП «Антонов» щодо відновлення та посилення кадрового потенціалу підприємства, повернення втрачених професіоналів та залучення нових фахівців.

Президент запропонував державним замовникам продовжити роботу щодо нових контрактів на виготовлення Ан-178 уже з наступного року, а уряду – опрацювати питання про створення у 2021 році української авіакомпанії, яка користуватиметься літаками «Антонова». А також розробити Державну науково-технічну програму з розвитку авіапромисловості на 2021-2030 роки та підготувати проведення відповідного засідання Ради національної безпеки і оборони України.

«Зробимо все можливе, щоб авіаційна галузь України здолала всі зони турбулентності й піднялася до нових висот», – резюмував Володимир Зеленський.


Подождите...