Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 3

2021-01-11
   Сьогодні, під головуванням голови райдержадміністрації Володимира Усова відбулася нарада з Дергачівським міським, Малоданилівським, Солоницівським селищними головами та керівниками силових структур.
    У ході наради були обговорені питання щодо дотримання у Дергачівському районі карантинних обмежень, які почали діяти в Україні з 8 січня 2021 року. За підсумками наради прийнято рішення проведення щоденного моніторингу дотримання норм діючих карантинних обмежень.

2021-01-11

Президент дав завдання уряду провести комунікацію з громадськістю щодо карантинних обмежень

Це Глава держави сказав на традиційній нараді під його головуванням щодо запобігання COVID-19, яка відбулась за участю урядовців, представників правоохоронних органів та членів РНБО.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль детально розповів про ситуацію із зараженням та про стан справ у медичній сфері. Він наголосив на тому, що завдяки покращенням у медичній галузі та збільшенню кількості ліжок з доступом до кисню летальність в Україні становить лише 1,8%, тоді як у світі цей показник – 2,14%.

Він також повідомив, що обмеження в Україні значно м'якші, ніж локдауни у європейських країнах, зокрема, в багатьох державах запроваджено комендантську годину, а жорсткий локдаун триває значно довше, ніж два-три тижні, та постійно продовжується.

Крім того, очільник уряду наголосив, що в Україні працює транспорт, дозволена робота кіосків, продаються харчі й побутова хімія. За його словами, при карантинних обмеженнях в європейських країнах на прилавках продуктових магазинів не можуть бути товари інших груп, зокрема, гігієнічні засоби, побутова хімія, одяг тощо.

«Нинішній карантин розроблявся на основі карантину «вихідного дня», який ми проходили в грудні і який дав серйозне зниження заражень. Ми дозволили всім працювати впродовж свят, усі підприємці мали можливість заробити. Усі санітарно-епідеміологічні служби, Міністерство охорони здоров'я і світовий досвід показують, що після свят обов'язково настає зростання заражень, тому зараз впровадження суворіших норм карантину є дуже правильним рішенням і дасть змогу уникнути катастрофи», – зазначив Денис Шмигаль.

Президент дав доручення уряду якнайшвидше вийти з детальною презентацією всіх обмежень, щоб бізнес розумів, як він може працювати, а також щоб уникнути непорозумінь між владою та людьми.

2021-01-11

Експрес-діагностика COVID-19 за 15 хвилин. У НСЗУ повідомили про зміни у тестуванні пацієнтів

 

«Швидкі» тести надходять до регіональних департаментів охорони здоров'я, де розподіляються на заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу.

У Національній службі охорони здоров'я України нагадують: щоб вчасно виявляти інфікованих коронавірусом пацієнтів, розширити доступ до тестування на COVID-19, а відтак ефективніше протистояти пандемії, прийнято розпорядження № 157, згідно з яким тестування пацієнтів на ковід тепер є частиною послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі.

Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшена капітаційна ставка для первинки до 651,6 грн та внесені відповідні зміни в нормативно-правову базу. Ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року. Також ці зміни є у специфікаціях пакету надання медичної допомоги на первинній ланці. «Тож з 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги, - говорять у НСЗУ. - Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у 1 кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19».

Натомість центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися пунктів самостійно. Також центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

У розпорядженні № 157 йдеться про тестування і в спеціалізованих амбулаторно-поліклінічних закладах.

Також до стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження, а саме - тестування методом експрес-діагностики – «швидкий» тест на антиген, результат якого можна отримати за 15 хвилин.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:

- людям з підозрою на COVID-19,

- людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;

- пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;

- особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19, та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне розповсюдження COVID-19.

«Швидкі» тести надходять до регіональних департаментів охорони здоров'я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу. Скринінгове дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі.

2021-01-11

У 2020 році жителі Харківщини отримали житлові субсидії на загальну суму 2 млрд 326 млн грн

 

Наразі допомогу на оплату житлово-комунальних послуг отримують власники понад 232 тисяч домогосподарств області.

Про це розповіли в Департаменті соціального захисту Харківської обласної державної адміністрації.

Також у департаменті повідомили, що з 1 січня 2021 року діють нові правила подачі заяви на отримання субсидій.

Так, заяви з необхідними документами, як і раніше, можна подавати уповноваженим посадовим особам у територіальних громадах. Вони працюють при виконавчих органах сільських, селищних, міських рад або у центрах надання адміністративних послуг.

Крім того, зараз у виконавчих органах новостворених ОТГ створюються окремі підрозділи, які прийматимуть заяви на призначення субсидій.

Також заяви можна подавати до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій. Під час перехідного періоду передавання повноважень від старих РДА до адміністрацій нових укрупнених районів подавати заяви можна до РДА, які ліквідуються.

У разі звернення до РДА заяви разом з документами необхідно надсилати поштою або подавати в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органи місцевого самоврядування або Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Для оформлення субсидії онлайн на вебсайті Мінсоцполітики треба перейти за посиланням

2021-01-11

У перший місяць роботи Всеукраїнської школи онлайн її відвідали понад 2 млн користувачів

 

Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

З моменту запуску 11 грудня 2020 року понад 2 млн користувачів взаємодіяли з платформою майже 5 млн разів.

«Платформа допомагає організувати якісне дистанційне навчання та гарантує рівний доступ до навчальних матеріалів учням всієї країни, а також за її межами», – зазначив Сергій Шкарлет.

Наразі на платформі зареєстровано 60317 користувачів. З них:

школярів – 40340 осіб;

вчителів – 16509 осіб;

слухачів – 3384 особи.

Нагадаємо, щоб користуватись платформою, необхідно пройти безкоштовну реєстрацію. Для цього потрібно натиснути кнопку «Зареєструватися» на сайті платформи, заповнити реєстраційну форму і активувати обліковий запис за допомогою листа, який надійде на електронну пошту, вказану під час заповнення форми.

Реєстрація на платформі дає можливість записатися на навчальні курси, переглядати матеріали та слідкувати за своїми досягненнями. Після активації облікового запису можна обрати необхідні курси для навчання. Крім того, на особистій сторінці користувача можна знайти перелік курсів.

За цим посиланням можна переглянути відеоінструкції щодо реєстрації на сайті та використання платформи ВШО для організації дистанційного та змішаного навчання.

Довідка. Платформа «Всеукраїнська школа онлайн» створена за ініціативи МОН та Мінцифри. ГC «Освіторія» розробила та реалізувала проєкт. Український інститут розвитку освіти (УІРО) забезпечує відповідність контенту державним стандартам освіти та здійснює методичний супровід.

Всеукраїнська школа онлайн – це сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання учнів 5-11 класів з матеріалами, що відповідають державній програмі.

На платформі розміщено уроки з 18 основних предметів, які побудовано за принципом мікронавчання. Вони складаються з відео, конспекту, тестів. Крім того, учні можуть відстежувати навчальний прогрес.

2021-01-11

На виконання доручення Президента напрацьовано підходи щодо суттєвого зниження тарифів на газ для населення

 

Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перший підхід - це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», - це посилення конкуренції на ринку шляхом обов'язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення сум у платіжках українців.

Також за результатами наради з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

2021-01-11

Ми не можемо дозволити зростання ціни на газ для наших громадян. Президент

Глава держави доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.

Енергетична нарада під головуванням Володимира Зеленського відбулася в Офісі Президента. У неї взяли участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, міністр фінансів Сергій Марченко, міністерка соціальної політики Марина Лазебна, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступники.

«Тарифи на газ для населення мають бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян», – наголосив Володимир Зеленський.

На нараді було повідомлено, що Кабінет міністрів готує системні рішення щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку.

Юрій Вітренко представив попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача.

Рішення, які обговорювалися на енергетичній нараді, передбачають також збереження макрофінансової стабільності, розвиток чесної конкуренції на ринку та допоможуть уникнути фінансового дисбалансу.

2021-01-11

Ліжка, визначені для лікування хворих на COVID-19 в області, заповнені на 35%

 

На даний час на стаціонарному лікуванні в опорних закладах Харківщини перебувають 1682 пацієнти: 1361 - з підтвердженим діагнозом та 321 – з підозрою на коронавірусну хворобу.

У реанімаційних відділеннях знаходяться 126 пацієнтів, на апаратах штучної вентиляції легенів – 77.

Загалом в опорних лікарнях Харківської області для лікування хворих на COVID-19 виділено 4776 ліжок. На сьогодні усі вони на 100% забезпечені подачею кисню.

Нагадаємо, 5 січня опорним закладам області передали партію в майже 1000 кисневих концентраторів. Це дозволило Харківщині стати першим регіоном зі 100%-вою забезпеченістю киснем «ковідного» ліжкового фонду. 

2021-01-07

Зимовий карантин не такий жорсткий, як весняний локдаун. Президент

Перед впровадженням в Україні загальнонаціонального посиленого карантину Володимир Зеленський провів планову селекторну нараду за участю урядовців і керівників силових відомств.

Учасники заходу обговорили, які саме кроки здійснюватиме уряд, які обмеження і в який час діятимуть у країні.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що вже третій день поспіль спостерігається тенденція до зростання кількості хворих.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов додав, що «світовий досвід показує: у країнах, де не діяв жорсткий карантин під час різдвяних і новорічних канікул, відбувається зростання кількості хворих упродовж 14 днів, оскільки на свята населення активно переміщується». Він додав, що епідеміологи констатують скорочення інкубаційного періоду коронавірусу в Україні до семи-восьми днів і «молодшання» хвороби.

Очільник МОЗ також нагадав про сезонне зростання кількості хворих на грип узимку.

«Впроваджуючи відзавтра жорсткіший карантин, ми уникнемо великого зростання хворих як на коронавірус, так і на звичайний сезонний грип. Таким чином зменшимо й навантаження на лікарні, адже одні й ті самі заклади лікують хворих на кожну з цих недуг», – сказав Максим Степанов.

Денис Шмигаль нагадав, що працюватиме громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки.

«Люди, які працюють у стратегічній інфраструктурі, повинні мати місце, де залишати дітей. Водночас діток у садочках значно менше, ніж у інших закладах освіти. Відсоток малечі, що хворіє, становить 1,6, тому садочки, скоріше, вирішують проблему, а не створюють її. І цього прагне світова практика», – сказав він.

Президент переконався, що працюватиме інфраструктура, яка має критичне значення, магазини, що продають продукти харчування, засоби гігієни та побутову хімію. І хоч розважальна інфраструктура та святкові ярмарки будуть закриті, кафе та ресторани працюватимуть на винос. МАФи й кіоски, які розташовані на відстані та не створюватимуть скупчення людей, теж зможуть надавати свої послуги.

«Цей карантин пом'якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він також лояльніший у порівнянні з тими заходами, що впроваджуються в інших країнах. Однак ми збиваємо одразу хвилю зростання кількості хворих після новорічних свят і паралельно прискорюємо отримання якісної зареєстрованої вакцини, схваленої ВООЗ», – сказав Володимир Зеленський.

Посилений карантин триватиме з 8 до 24 січня. Всі заходи, що впроваджуються, детально описані на сайті Кабінету Міністрів України.

2021-01-07

З 8 січня в Україні починають діяти посилені карантинні обмеження

Рішення прийняте для того, щоб не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може настати, зокрема, у зв'язку з піком сезонної захворюваності на гострі респіраторні хвороби.

Відповідну постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» було прийнято на засіданні Кабінету міністрів 9 грудня.

Рішення щодо запровадження додаткових обмежень на території Харківської області на період з 8 по 24 січня було прийняте під час засідання регіональної комісії з питань техногенної та екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося 17 грудня під керівництвом голови Харківської ОДА Айни Тимчук.

Згідно з рішенням комісії, у період з 8 по 24 січня 2021 року на території області діятимуть такі обмеження:

- заборона відвідування закладів освіти будь-якої форми власності, крім дитячих садочків;

- заборона роботи кафе, барів, ресторанів (крім доставки на винос);

- заборона проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;

- заборона роботи торговельно-розважальних центрів (окрім роботи в них суб'єктів господарювання, зазначених у винятках);

- заборона приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів;

- заборона приймання відвідувачів спортивними залами, фітнес-центрами та робота басейнів;

- заборона роботи непродовольчих ринків (робота продовольчих ринків буде дозволена з обмеженнями).

- заборона приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобів зв'язку, друкованих засобів масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, на торгівельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами.

Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

родовжить працювати громадський транспорт.

Також у зазначений період можна надавати фінансові послуги, дозволена діяльність фінансових установ і діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльність операторів поштового зв'язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльність автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

2021-01-07

У межах ініційованої Президентом допомоги підприємцям на період карантину вже перераховано 3 млрд 64 млн грн

Від Харківської області було подано 31 тисячу заяв на отримання допомоги у 8000 грн.

Усі виплати завершаться найближчими днями.

Президент України Володимир Зеленський задоволений тим, як швидко та ефективно уряду вдалося здійснити виплату часткової компенсації втрат, спричинених карантинними обмеженнями через поширення коронавірусу.

«Насамперед ми зберегли чимало робочих місць завдяки нашим економічним ініціативам. Ми працюємо для людей. Українці бачать, що держава турбується у скрутну хвилину, так легше пережити будь-які обмеження. По-друге, важливо, що напрацьовано цифрові інструменти, коли не треба стояти в чергах, немає скупчень, коли знищено бюрократичну тяганину, а люди в кілька кліків можуть отримати виплати. Це також зменшує корупційні ризики, адже немає спілкування чиновника та людини. Це яскравий приклад того, якою буде цифрова Україна», – наголосив Глава держави.

Нині до півмільйона осіб отримали від держави одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. грн. Загалом перераховано 3,64 млрд грн. Завершення виплат для всіх відбудеться найближчими днями. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що напрацьовані інструменти довели свою ефективність.

«Завдяки інструментам щодо фінансування часткового безробіття вдалося зберегти понад 500 тисяч робочих місць. Тільки остання програма – компенсація до восьми тисяч гривень на кожного робітника, чий робочий час скорочено, охопила майже 160 тисяч працівників», – сказав він.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що для реалізації програми держдопомоги був обраний портал онлайн-сервісів державних послуг «Дія», що дало можливість максимально спростити та автоматизувати процес подачі заявок на отримання допомоги. Реєстрація для одержання виплат і їхнє здійснення відбувались дистанційно – без контакту з чиновником.

«За рік роботи додаток «Дія» продемонстрував, що держава може й має бути сервісом для людини, що державні послуги можна отримувати швидко, зручно, у будь-який час та з будь-якого місця. Що бюрократія, черги, купа папірців та корупція можуть і мають залишитися в минулому», – наголосила міністр.

Вона також відзначила своєчасність запуску порталу «Дія», адже у рік пандемії він дав змогу людям оформити важливі державні послуги дистанційно, без черг та скупчень, не наражаючи на небезпеку своє здоров'я.

Марина Лазебна подякувала Президентові Володимиру Зеленському, який був головним рушієм створення цифрової держави, а також колективу Міністерства цифрової трансформації на чолі з Михайлом Федоровим за ефективну роботу з переведення державних послуг в онлайн.

«Понад 20 тисяч батьків змогли отримати онлайн державні послуги при народженні дитини через портал «Дія», у тому числі як складові комплексної послуги «єМалятко». Це й допомога при народженні дитини, й видача посвідчення батькам багатодітних сімей та призначення допомоги дітям, які виховуються в багатодітних сім'ях. Це й відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною віком до трьох років «Муніципальна няня», – нагадала очільниця Мінсоцполітики.

«Це ті кроки до людей, які ми як соціальна держава продовжимо здійснювати й у 2021 році», – додала вона.

Денис Шмигаль наголосив, що у 2021 році продовжиться та розшириться програма доступного кредитування під 5%, 7% або 9%.

«Станом на зараз уже більш ніж сім з половиною тисяч різних бізнесів по всій країні отримали понад 17 мільярдів гривень. Впроваджено механізм державних портфельних гарантій для малих і середніх підприємців, коли держава забезпечує до 80% кредиту. Також продовжують діяти податкові канікули для ФОПів першої групи. До червня вони звільняються від сплати єдиного соціального внеску», – зазначив голова уряду.

2021-01-06

До уваги водіїв! Попередження про туман на дорогах Харківської області.

За повідомленням УкрГідрометцентру, у Харківській області сьогодні вночі та завтра протягом дня очікується погіршення погодних умов, туман, видимість 200 – 500 м. З урахуванням таких погодних умов  можливі порушення руху транспорту на окремих ділянках доріг і вулиць. У зв'язку з цим, звертаємось до водіїв врахувати вищезазначену інформацію про можливі ускладнення погодних умов при плануванні маршруту, дотримуватися Правил дорожнього руху, особливо швидкісного режиму та безпечної дистанції, а також відмовитися від небезпечних маневрувань.

 

2021-01-06

Цьогоріч V Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів пройде в інтернеті

 

«Вертеп-фест» відбудеться з 8 по 10 січня під гаслом «Вертеп UnLock!».

Участь у ньому візьмуть команди з різних регіонів України, серед яких - Харківська, Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Волинська області. До них приєднаються й учасники з інших країн: Норвегії, Італії, Польщі, Естонії.

Упродовж трьох фестивальних днів сайт заходу перетвориться на Вертеп-платформу. Вона надасть глядачам можливість приєднатися до прямих трансляцій ключових подій фестивалю.

Новинкою цього року стане колядка-батл, який відбуватиметься в прямій трансляції впродовж трьох фестивальних днів на головній сторінці Вертеп-платформи. Його проведуть серед команд, що першими заявили про своє бажання взяти в ньому участь: з Луганської, Львівської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Рівненської областей і навіть з Італії. Учасникам належить довести, що саме вони найкращі колядувальники. Команду-переможця визначить журі «Вертеп-фесту». До його складу якого, крім організаторів фестивалю, увійдуть переможці популярних талант-шоу, учасники Творчого патріотичного об'єднання «Музичний батальйон» волонтерської організації Help Army  – співаки Олександр Кварта, Іван Ганзера та гурт «Тріода».

У межах фестивалю пройдуть ключові заходи: традиційна акція одночасного співу колядки «Нова радість стала», без якої вже неможливо уявити «Вертеп-фест», та фольклорна вечірка «Етновечорниці» за участю представників етнічних спільнот України.

Вже зараз на «Вертеп-платформі» запрацювала сторінка «Різдвяна майстерня» з майстер-класами від учасників зі створення різдвяних прикрас і страв.

Довідка. Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів був започаткований в Харкові у 2017 році Благодійним фондом «Харків з тобою». Відтоді він кожен рік збирає учасників з усіх куточків України – представників вертепних театрів, колядників, фольклорно-театральних колективів, аматорських об'єднань.

Ключові події першого дня - вертепна хода центром міста та акція з одночасного виконання колядки «Нова радість стала». Вперше 2017 року її підтримали в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. 2020 року до акції доєдналося 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії. 

Потім впродовж дня виступи колективів проходять на майданчиках у різних куточках міста.

З 2019 року на другий день заходу проводиться фестиваль культур «Етновечорниці». Разом з колективами «Вертеп-фесту» в ньому брали участь представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджицької, грузинської, башкирської, німецької та грецької. 

2021-01-06

Вітання Президента України християнам східного обряду з Різдвом

Дорогі громадяни! Я щиро вітаю мільйони українських родин зі святом Різдва Христового – символом непереможності добра й милосердя людської душі.

Традиційно ми відзначаємо Різдво вдома, у сімейному колі. І не існує кращого дня, аби порозумітися між собою, помиритися з тим, кого образив, та пробачити всім, хто образив тебе.

Нехай радість і тепло цього свята об'єднають нашу країну, бо всі ми разом – велика єдина українська родина.

Цьогорічне Різдво особливе. Давайте пам'ятати, що важливим принципом християнства є турбота та піклування про ближніх. Тож традиційні колядки мають бути ще й безпечними. Для здоров'я вас і оточуючих.

Я бажаю всім веселого Різдва! Бажаю всім щастя, успіху, достатку та, звичайно, міцного-міцного здоров'я. Щоб відчувати аромат і смак запашної куті та всіх дванадцяти страв на столі!

Бережіть себе, свої родини та нашу Україну!

Христос народився! Славімо його!

2021-01-06

Різдвяне привітання голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук

Дорога громадо Харківщини! Вітаю усіх харків'ян та жителів області зі світлим святом Різдва Христового!

Це велике християнське свято водночас є глибоко родинним для українців. З ним пов'язані наші найдавніші та найкращі традиції.

Різдвяні дні сповнюють наші серця любов'ю і теплом. У Святвечір різні покоління українських родин збираються разом за одним столом зі щедрою кутею.

Нехай у ці дні у ваших домівках лунають радісні колядки, а щирі побажання здоров'я та добробуту справджуються протягом усього року.

Нехай яскраве світло Вифлеємської зірки дарує тепло та віру в майбутнє, надихаючи на нові звершення.

Христос народився!

Славімо Його!


Подождите...