Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 2

2021-01-13

Президент України та уряд шукають шляхи зниження тарифів на газ для населення

 

Перша заступниця голови Харківської обласної державної адміністрації Тетяна Єгорова-Луценко пояснила варіанти зниження ціни на газопостачання для жителів області.

Вона зазначила, що на виконання доручення Президента України Володимира Зеленського керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента напрацьовано два підходи, які дозволять знизити тарифи на газ для населення.

«Перший варіант пропонує Міністерство енергетики: йдеться про формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України». Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Другий варіант пропонує державна компанія «Нафтогаз». Він передбачає створення умов для  конкуренції на ринку. Зокрема, пропонується, щоб усі газопостачальні компанії обов'язково публікували свій річний тариф на газ. Якщо споживачі зможуть свідомо обирати постачальника, це призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів», - зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також вона зауважила, що всі сьогодні зможуть зменшити витрати на оплату тарифу на постачання газу.

«Споживачі можуть платити за доставлення одним платежем за квартал, пів року або навіть за рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів», - пояснила перша заступниця голови Харківської ОДА.

Крім того, в Особистому кабінеті споживача на сайті 104.ua є можливість сплачувати одним платежем за доставлення газу та за сам газ. Це також дозволяє економити на комісії.

2021-01-13

Як уберегтися від переохолодження? Поради від Центру громадського здоров'я МОЗ України

 

Найкраще, якщо ви вдягнетесь багатошарово. Обирайте одяг з натуральних чи спеціальних матеріалів.

«Правильний» зимовий одяг складається з трьох шарів:

- білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна);

- середній шар (светр, кофта тощо);

- верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

Що більше шарів одягу - то тепліше. Одяг не обов'язково має бути грубим та сковувати рухи, головне - багатошаровість і просторість: так утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло.

Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла і можете захворіти.

Обирайте зимове взуття з товстою підошвою: воно має бути просторим, ідеальним за розміром та не стискати ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг.

Щоб не замерзнути, рухайтесь

Якщо ви довго чекаєте на автобус - не стійте. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже ви не замерзнете.

Перед виходом на вулицю поїжте

Щоби підтримувати нормальну температуру взимку, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше. Їжте поживну та здорову теплу їжу.

Відчуваєте печіння на шкірі - шукайте, де зігрітися

Сильне почервоніння та печіння шкіри може бути ознакою обмороження. Якщо відчуваєте, як щоки, руки чи ноги «печуть», або ж бачите серйозне почервоніння у людини поряд, зайдіть у будь-яке тепле місце - магазин, кафе, під'їзд тощо.

Не носіть металеві прикраси

Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. До того ж кільця сповільнюють рух крові у пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.

Куріння та алкоголь не зігрівають

Уживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. Куріння ж зменшує швидкість кровообігу в кінцівках, а отже робить їх більш уразливими до морозу.

Візьміть з собою термос з чаєм

Якщо вирушаєте на кілька годин на морозну вулицю, пийте гарячий чай та більше рухайтесь, щоб зігрітися.

І не забувайте, що мерзнуть не лише люди, а й тварини, тож подбайте про них також!

2021-01-13

      Сьогодні, голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов взяв участь у позачерговому засіданні сесії Дергачівської міської ради. На розгляд сесії було  винесене питання підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у зв'язку з численними зверненнями мешканців Дергачівської громади.

 За підсумками розгляду питання порядку денного депутати міської ради прийняли рішення звернутися до Президента України,  Прем᾽єр - міністра України, голови національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  голови антимонопольного комітету України, народного депутата України Євгена Пивоварова щодо:

        вжиття відповідних заходів щодо недопущення підвищення тарифів на газ та електроенергію;

        заборони постачальникам газу, електроенергії виставляти рекомендовані платежі (авансові рахунки) за ненадані послуги;

        скасування плати за транспортування газу, що є необґрунтованою, непрозорою та невиправданою;

        забезпечення державного регулювання цін на природний газ для населення України.


2021-01-13

На нараді у Президента ухвалили рішення про зниження ціни на газ для населення на час карантину

 

За інформацією прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, суми у платіжках людей зменшаться на понад 30%.

Володимир Зеленський зібрав на енергетичну нараду Кабінет міністрів, представників НКРЕКП, очільника НАК «Нафтогаз України» та фахівців у галузі економіки, електро- та газової енергетики, щоб вирішити питання із зависокими цінами на газ для українців.

«Ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо, якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це означає – в економічному плані теж», – наголосив Володимир Зеленський.

«Сьогодні на нараді під керівництвом Президента України досягнуто рішення про запровадження на час карантину державного регулювання цін на газ. Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки на даний час надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання. Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною понад 10 гривень, тобто із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30%», – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

За словами виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення має бути впроваджене й повністю запрацює вже з лютого.

«Тобто з першого лютого всі споживачі України будуть сплачувати суттєво менше за природний газ. Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень», – повідомив Юрій Вітренко.

«Окрім цього, є низка рішень щодо цін за розподіл газу – так звана абонплата. Також ми опрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради – проситимемо про прийняття відповідного законопроєкту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати», – додав Денис Шмигаль.

«Однак пам'ятайте, що ми зберігаємо реформу. Ці зміни – не крок назад. Це зміни, які потрібні кожному українцю у зв'язку зі складною економічною ситуацією, у якій ми опинилися через пандемію. Обмеження тарифної сітки – це ідеологія лише карантинних заходів», – наголосив Володимир Зеленський.

2021-01-12

Увага!Попередження про ускладнення погодних умов!

За повідомленням УкрГідрометцентру  у Харківській області протягом доби 13 січня очікується значний сніг, мокрий сніг; налипання мокрого снігу. Пориви східного вітру 15 - 20 м/с. Хуртовина, снігові замети.  На дорогах ожеледиця, сніговий накат.   

З урахуванням таких погодних умов можливі порушення руху транспорту на окремих ділянках доріг і вулиць та ускладнення роботи підприємств енергетики та комунального господарства.  

2021-01-12

У Харківській області у власність ОТГ передали 96% закладів освіти

 

На сьогодні 589 з 614 закладів освіти, які підлягають передачі, вже прийняті на баланс об'єднаних територіальних громад Харківщини.

Про це повідомили у Департаменті науки та освіти Харківської обласної державної адміністрації.

«Передача закладів у власність об'єднаних територіальних громад пов'язана зі змінами адміністративно-територіального устрою області та ліквідацією районних державних адміністрацій. Відтепер фінансування закладів освіти здійснюватиметься ОТГ, які безпосередньо отримуватимуть відповідні субвенції від держави», - пояснила директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОДА Анжеліка Крутова.

Так, у власність ОТГ уже передали 344 з 357 загальноосвітніх закладів, 173 зі 183 дошкільних закладів, 46 із 47 закладів позашкільної освіти, 21 з 22 інклюзивно-ресурсних центрів та всі 5 центрів професійної підготовки педагогічних працівників.

Наразі залишається лише передати з балансу Дворічанської РДА 25 закладів освіти у власність Дворічанської селищної ради Куп'янського району.

Питання про прийняття цих закладів у власність громади включено до порядку денного сесії Дворічанської селищної ради, яка запланована на 14 січня.

 

2021-01-12

Підприємці Харківщини отримали кредити за програмою «5-7-9%» на загальну суму 1 млрд 424 млн грн

 

За сумою кредитного портфеля державної програми доступних кредитів для бізнесу Харківська область посідає друге місце серед регіонів України.

Так, станом на 6 січня 2021 року за програмою, запровадженою за ініціативи Президента, загалом видано 7678 кредитів на загальну суму 17789 млн грн. Лідерами за сумами укладених договорів є Львівська (8%), Харківська (8%) та Київська (7%) області.

За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, 55% кредитів видано в галузі сільського господарства, 18% - торгівлі та виробництва, 15% - промислового перероблення.

Також у міністерстві повідомили, що 176 заявок на 800 млн грн було отримано вже за перший тиждень нового року.

«Зацікавленість програмою «5-7-9» не стихає навіть у перші святкові дні нового року. Переконаний, що наше рішення про продовження і розширення цієї програми є цілком правильним і успішним», - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Нагадаємо, що згідно з останніми змінами програми від 28 грудня 2020 року:

-  підвищено максимальний рівень річного доходу МСП до еквівалента 20 млн євро;

-  лібералізовано умови кредитів: строк кредиту на фінансування оборотного капіталу збільшився до 3 років; відстрочення платежу щодо повернення кредиту може становити до 12-ти місяців; зменшується перший внесок у реалізації інвестиційного проєкту (10% - для наявного бізнесу та 15% - для стартапів);

- пом'якшено умови для рефінансування кредитів у частині забезпечення збереження фонду оплати праці – зменшення до 50%, чисельності персоналу – до 50% (станом на 1 березня 2020 року);

- для кредитів на фінансування оборотного капіталу встановлено компенсацію процентів до 0% річних на період карантину та обмежувальних заходів, а після їх скасування продовжується їх компенсація на рівні 3% річних, та для кредитів рефінансування встановлюється компенсація процентів до 3% річних після 31.03.2021;

- врегульовано питання можливості поєднання державної підтримки за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» з державною підтримкою, яка може надаватися місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування на підставі регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва коштом місцевих ресурсів.

2021-01-12

Реєстрація вчителів початкової школи для участі в сертифікації розпочнеться 18 січня

 

Реєстрація триватиме до 31 січня. Вона може бути припинена достроково, якщо бланки реєстраційних карток-заяв сформують 2000 осіб.

Про це повідомляють у Міністерстві освіти та науки України.

Від Харківської області участь у добровільній сертифікації можуть взяти 107 працівників. Для кожної області розраховано граничну кількість педагогів, які можуть зареєструватись на сертифікацію - 2021. Вона залежить від загальної кількості початкових класів у кожному регіоні.

Реєстрацію здійснюватиме Український центр оцінювання якості освіти.

Довідка. Сертифікація – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей вчителів. Мета сертифікації – виявити і заохотити вчителів з високим рівнем майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їхньому поширенню.

Сертифікація передбачає три етапи:
- оцінювання фахових знань та умінь учасників сертифікації шляхом їхнього незалежного тестування;
- самооцінювання учасником сертифікації власної педагогічної майстерності;
- експертне оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом вивчення практичного досвіду їхньої роботи.

До кожного наступного етапу потрапляють учасники сертифікації, які успішно проходять попередній.

Успішне проходження сертифікації дозволяє отримувати надбавку в 20% до зарплатні й може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації. Сертифікат дійсний три роки.

Передбачається, що в майбутньому з розвитком реформи “Нова українська школа” сертифікація замінить атестацію педагогів.

2021-01-12

Залізничні квитки тепер можна купити у Viber та Telegram

 

Також тут можна замовити харчування під час поїздки, подивитись розклад руху, інформацію про прибуття або запізнення потяга, номер колії тощо.

Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Сьогодні «Укрзалізниця» вперше стартує з власним чат-ботом, який не лише надає довідкову інформацію та зворотний зв'язок, а й наділений функціями продажу чи повернення квитків, замовлення харчування та інших додаткових опцій», - зазначив очільник міністерства.

Чат-бот УЗ розмовляє трьома мовами: українською, англійською та російською.

Владислав Криклій пояснив, що оплата за квитки, придбані через чат-бот, здійснюється безпосередньо без редіректу - для цього можливо прив'язати платіжну картку в електронному гаманці. Також пасажири можуть використовувати для оплати сервіси Google Pay, Apple Pay та Viber Chatbot Payments.

Наразі в чат-боті доступні для замовлення квитки на швидкісні поїзди Інтерсіті+ та їхній розклад.

Протестувати роботу сервісу можна за посиланнями: https://vb.me/ukr_railway або https://t.me/Ukrzaliznytsia_Tickets_Bot.

2021-01-12

Президент підвищив оплату праці немедичних фахівців у сфері охорони здоров'я

 

Володимир Зеленський підписав Закон № 1123-IX, який парламент ухвалив 18 грудня 2020 року.

Закон «Про внесення зміни до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я» має на меті підвищення рівня соціального захисту працівників медичних закладів, які залучені до надання медичних послуг, однак мають вищу немедичну освіту.

На сьогодні в клінічних лабораторіях працюють спеціалісти з вищою професійною немедичною освітою: біологи, біохіміки, бактеріологи та інші, які проводять діагностику COVID-19, водночас не отримують доплати до заробітної плати, встановленої для медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я, котрі надають медичну допомогу хворим на коронавірус. Підписаний Президентом закон поширює соціальні права та пільги медичних і фармацевтичних працівників на вказаних вище професіоналів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, та вводиться в дію за місяць з дня набрання ним чинності.

Кабінет міністрів з дня набрання чинності цим законом має встановити доплати до заробітної плати вказаній категорії осіб на період дії заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

2021-01-12

Виплати роботодавцям одноразової допомоги на період карантину здійснені на 100%. Ігор Петрашко

 

Найбільшу кількість пакетів документів подано роботодавцями Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Вінницької та Запорізької областей.

Серед великих підприємств, які отримали допомогу, – Міжнародний аеропорт «Бориспіль», АТ «Укрзалізниця», обласні відділення ДА «Укравтодор», АТ «Кондитерська фабрика «Харків'янка», Товариство «Турбоатом» (Харків), Авіаційна компанія «Роза вітрів» (Київ), ВО «Слов'янський завод високовольтних ізоляторів» (Донецька область), НВК «Прогрес» (Чернігівська область), ТОВ «ВАТ Олімп» (Кіровоградська область), ТОВ «ЮНІГРАН» (Житомирська область).

Про це розповів Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

«Дуже важливо, що абсолютно всі роботодавці, які подали документи, отримали грошові виплати на своїх працівників ще до 28 грудня минулого року. Загальна сума склала близько 650 млн гривень. Ще один важливий момент, що за правилами нашої програми ці гроші роботодавці мали передати безпосередньо своїм працівникам вже на наступний день після отримання. Тобто, маємо розуміння, що всі працівники в межах цієї програми отримали допомогу до нового року і мають можливість провести карантинний 2-тижневий період з фінансовою підтримкою», - зазначив Ігор Петрашко.

Роботодавці подали майже 7 тисяч пакетів документів на допомогу для понад 163 тисяч працівників.

У розрізі сфер активними учасниками програми стали представники транспортної галузі, виробництва продукції важкої та легкої промисловості, будівництва, сільського господарства, підприємства торгівлі, надання послуг з тимчасового розміщення тощо.

2021-01-12

Євгеній Грицьков взяв участь у засіданні Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Захід відбувся онлайн 12 січня.

Під час засідання обговорили питання стану та перспектив розвитку сфери наукової та науково-технічної діяльності України. 

Зокрема, озвучили результати діяльності робочих груп Національної ради України з питань розвитку науки і технологій та Міністерства освіти і науки України, результати заслуховування та оцінювання звітів головних розпорядників бюджетних коштів, що здійснюють наукову та науково-технічну діяльність або є замовниками наукових досліджень та розробок.

Також під час заходу обговорили пропозицію президента Національної академії наук України стосовно організації діяльності з реформування Національної академії наук України щодо самостійного здійснення академією заходів з вдосконалення її структури, управлінської та наукової діяльності.

2021-01-12

У Харківській ОДА спільно з підприємцями працюють над пропозиціями змін до законодавства

 

Чергове засідання робочої групи відбулось 12 січня.

Зустріч пройшла під керівництвом голови робочої групи для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань діяльності представників малого та мікробізнесу Тетяни Єгорової-Луценко.

«Розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук утворено робочу групу зі взаємодії з фізичними особами - підприємцями. У першу чергу, ми збираємось для обговорення проблемних питань, пов'язаних з роботою ФОПів. На минулому засіданні в нас був присутній представник податкової. На це засідання спільним рішенням було запрошено представника прокуратури», - зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Разом з представниками Харківської обласної прокуратури учасники робочої групи підготували пропозиції до законодавства щодо підприємницької діяльності, які буде спрямовано до Офісу Президента України та до Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

2021-01-12

Усі служби Харківщини готові до роботи в умовах негоди

 

13-14 січня в регіоні очікується погіршення погодних умов: зниження температури та значні опади.

Готовність відповідних служб до оперативного реагування на ситуації, пов'язані з ускладненням погодних умов, обговорили під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 12 січня.

За інформацією метеорологів, починаючи з другої години 13 січня в області очікується випадіння значної кількості снігу та мокрого снігу, ожеледь. Пориви східного вітру 15 - 20 м/с. Хуртовина, снігові замети, утвориться сніговий покрив висотою 5 - 15 см. Температура повітря протягом доби коливатиметься в межах -4...+1°С. 14 січня очікується поступове припинення опадів.

У зв'язку з імовірним налипанням мокрого снігу, яке може спричинити перебої з енергопостачанням, комунальні служби області працюватимуть у посиленому режимі, цілодобово. АК «Харківобленерго» має аварійний запас необхідних матеріалів для усунення пошкоджень на електромережах, аварійні бригади сформовані та поставлені на цілодобове чергування.

За інформацією начальника Служби автомобільних доріг Харківської області Андрія Алексєєва, до розчищення автошляхів державного значення готові залучити 341 одиницю техніки, служба має в запасі 28 тис. тонн фрикційних матеріалів та 9,5 тис. тонн технічної солі для оброблення доріг.

«На всіх проблемних ділянках у нас є чергові важкі машини. Також у нас відпрацьована багаторічна робота з ДСНС: нам завжди допомагають, у будь-який час», - зазначив Андрій Алексєєв.

Він також додав, що на автошляхах області є 23 пункти для відстою великогабаритного транспорту.

Що стосується місцевої мережі доріг, то за інформацією директора ДП «Дороги Харківщини» Ігоря Турченка, до розчищення готові 312 одиниць техніки та 500 робітників.

«Підготовлено сіль, піщано-сольова суміш. На особливому контролі автобусні маршрути», - зауважив Ігор Турченко.

На найбільш проблемних ділянках автошляхів чергуватимуть патрулі поліції.

«По області це, передусім, Київська траса, поворот на Шарівку, поворот на Люботин, окружна дорога, напрямок на Ізюм. Усі підйоми, естакади – всюди закріплені наші екіпажі», - повідомила начальниця Управління патрульної поліції в Харківській області Альона Стрижак.

Про готовність до ліквідації можливих надзвичайних ситуацій доповів начальник ГУ ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв.

«У нас цілодобово заступає на чергування близько 120 спеціальних автомобілів та близько 70 автомобілів підвищеної прохідності. Маємо близько 60 бензопил на випадок падіння дерев та перекриття шляхів. Також у нас є 9 пересувних пунктів обігріву, які ми можемо розгорнути на трасах у разі виникнення заторів», - повідомив Олександр Волобуєв.

За інформацією директора Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської ОДА Олексія Максимова, надати важку техніку підвищеної прохідності для розчищення доріг та ліквідації надзвичайних ситуацій, у разі необхідності, також готові військові гарнізони, розташовані на території області.

У разі виникнення аварійних або надзвичайних ситуацій повідомити про них можна у цілодобові диспетчерські служби:

-  диспетчерська служба при Департаменті ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА: 705-21-53;

-  диспетчерська при Службі автомобільних доріг Харківської області: 336-77-00;

-  диспетчерська служба ДП «Дороги Харківщини»: 336-79-33;

-  ДСНС: 101, 112.

2021-01-11

Школи Харківщини перейшли на дистанційне навчання

Про те, як в області організовано навчальний процес, розповіли у Департаменті науки і освіти Харківської ОДА.

Дистанційне навчання в загальноосвітніх навчальних закладах запроваджено відповідно до постанови КМУ про посилення протиепідемічних заходів на період з 8 по 24 січня 2021 року.

Так, у департаменті зазначили, що з 11 січня школи в районах області продовжують освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання.

Щодо шкіл міста Харкова, то міською радою прийнято рішення про продовження канікул для учнів початкової школи, старші навчаються у дистанційному режимі.

«13 спеціальних шкіл обласного підпорядкування працюватимуть у звичайному режимі, оскільки запровадити дистанційне навчання в них неможливо з огляду на особливості учнів. Санаторні та спеціалізовані школи будуть навчатися дистанційно», - уточнили в Департаменті науки і освіти.

Заклади дошкільної освіти під час січневого локдауну працюють у звичайному режимі.

Що стосується професійно-технічних закладів - під час локдауну вони працюють також дистанційно.

Також у департаменті зазначили, що в закладах вищої освіти до 24 січня триватиме екзаменаційна сесія (дистанційно) або канікули згідно з навчальними планами.


Подождите...