Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Новини, сторінка 18

2020-06-04

Шановний Олександр Іванович!
Прийміть щирі вітання з Днем народження!
Бажаємо Вам міцного здоров'я, добробуту, сімейного затишку.
Нехай усі заповітні мрії здійсняться.

2020-06-04

Замовлення різного виду довідок від Пенсійного фонду – це найбільш популярна серед відвідувачів Фонду послуга. Однак не всі громадяни знають, що отримувати довідки можна, не звертаючись особисто до пенсійних установ.
Нагадуємо! Отримувати довідки, зокрема, за формами ОК-5 та ОК-7, можна дистанційно за допомогою порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього потрібно увійти до особистого кабінету на вебпорталі (https://portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису, заповнити електронний бланк замовлення та відправити його до Пенсійного фонду. Роздрукувати отриману довідку можна після розгляду звернення.
Достовірність довідок підтверджується QR-кодом, а тому вони є аналогами паперових документів, підписаних уповноваженими особами в органах Пенсійного фонду. Таким чином, довідки є дійсними для отримання субсидій, пред'явлення у банках, оформлення документів у центрах надання адміністративних послуг тощо.
Працівник установи, до якої звертаються громадяни з довідками, одержаними в електронному форматі, перевіряє їх достовірність через QR-код та перевірочний код документу під ним, зайшовши на веб-портал ПФУ.
Для того, щоб заощадити свій час і скористатися сучасним, швидким і зручним способом одержання довідок, можна ознайомитися з покроковими роз'ясненнями Пенсійного фонду за таким посиланням: https://www.pfu.gov.ua/35662-yak-otrymaty-dovidku-z-qr-kodom-vid-pensijnogo-fondu-ukrayiny/.

2020-06-04

Сучасні інформаційні технології Пенсійного фонду України дозволяють призначати пенсії та надавати послуги дистанційно, без особистого звернення.
Одним із зручних і доступних для кожного онлайн-сервісів, які наразі пропонує Пенсійний фонд, є можливість переглянути відомості про свою трудову діяльність в ЕЛЕКТРОННІЙ ТРУДОВІЙ КНИЖЦІ. Нормативним документом, на підставі якого активізувався і розвивається цей сервіс, стала постанова Кабінету Міністрів України «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі» від 27 листопада 2019 р. № 1084.
Навіщо оцифрована трудова книжка потрібна працівнику? По-перше, її неможливо втратити - дані зберігаються в електронному форматі. По-друге, працівник зможе уникнути усіляких «маніпуляцій» роботодавця. По-третє, переглянути відомості про свою трудову діяльність і про сплачені страхові внески можна у будь-який час через веб-портал Фонду (www.portal.pfu.gov.ua).
Для роботодавця трудова книжка у сучасному форматі – це відсутність зайвого кадрового обліку та наявності місця для зберігання паперових документів. А ще – прояв турботи про найманих працівників, про їх соціальний захист і якісне пенсійне обслуговування у майбутньому.
Крім того, за дорученням Президента України у Пенсійному фонді розроблений механізм автоматичного (без звернення особи) призначення пенсії за віком після досягнення пенсійного віку. У такий спосіб з 1 липня 2020 року призначатимуть пенсію за віком особам, які мають бажання оформити її дистанційно з використанням кваліфікованого електронного підпису чи за допомогою електронної ідентифікації BankID. Для цього на веб-порталі необхідно буде заповнити анкетні дані, додати скановані копії документів, які підтверджують трудовий стаж, погодити автоматичне призначення пенсії й надіслати до Пенсійного фонду України на опрацювання. Здійснити ці нескладні кроки можуть як застраховані особи особисто, так і підприємства, установи та організації, які відповідають викликам часу та піклуються про своїх працівників.

2020-06-04

Це новий антирекорд, який пов'язаний з тим, що українці нехтують протиепідемічними рекомендаціями МОЗ.
Якщо ситуація буде погіршуватися, міністерство рекомендуватиме посилення карантину. Це Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу. 
«Сьогодні в нас рекорд за кількістю людей, які одужали, – це 602 особи, але з іншого боку – антирекорд, оскільки маємо 588 нових випадків COVID-19. Ще раз хочу звернутися до всіх українців: пом'якшення карантину чітко регламентує протиепідемічні заходи. Це користування засобами індивідуального захисту, масками, респіраторами, антисептиками, дотримання соціальної дистанції тощо. Всі ці заходи розроблені провідними фахівцями нашої країни. Якщо не дотримуватися цих рекомендацій, можемо отримати зростання кількості захворілих і, як наслідок, МОЗ буде рекомендувати введення додаткових заходів», - підкреслив Максим Степанов.
За словами Міністра охорони здоров'я, відомство аналізує кожен випадок зараження коронавірусом, а також збільшує кількість тестувань. Зокрема, за попередню добу було загалом здійснено 14301 тест. З них 10563 дослідження методом ПЛР, а також 3738 ІФА-тестів.

2020-06-03

Відповідно до розпорядження голови Дергачівської районної державної адміністрації від 05.03.2020 р. № 83 «Про черговий призов громадян на строкову військову службу в 2020 році» (зі змінами) триває призов на строкову військову службу придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.
Планове завдання з представлення на обласний збірний пункт становить 56 призовників. На момент введення карантину було призначено до команд 25 призовників, які проживають на території району. З них 2 були направлені на додаткове медичне обстеження, за результатами якого буде визначена ступінь їх придатності до військової служби.
З 25 травня 2020 року відновився виклик призовників до призовної дільниці з метою проходження ними медичної комісії для визначення ступеня придатності до військової служби.
У кращу сторону слід відзначити роботу посадових осіб Козачолопанської селищної, Проходівської, Токарівської сільських рад, які виконали попереднє планове завдання та Вільшанської селищної ради, які виконали завдання на 67 відсотків.
З метою недопущення зриву чергового призову на строкову військову службу закликаємо сільських, селищних голів та в.о. міського голови активізувати роботу щодо сумлінного виконання заходів з оповіщення призовників та виконання планового завдання.
Шановні громадяни! Служба у Збройних Силах України є почесним обов'язком кожного чоловіка, пам'ятайте про це! Ознайомитися з умовами і перевагами військової служби можна на сайті Дергачівської районної адміністрації за посиланням http://dergachirda.gov.ua/.

2020-06-03

03 червня під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Костянтина Лизлова відбулося засідання комісії з питань призначення населенню житлових субсидій, надання пільг та державної соціальної допомоги.  Комісією було розглянуто 35 заяв та прийняті відповідні рішення:  34 сім'ям призначити субсидію; 1 сім'ї призначити державну соціальну допомогу як малозабезпеченій сім'ї без зменшення її розміру.

2020-06-03

29-31 травня 2020 року вихованці Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи приймали участь у Відкритих регіональних змаганнях з подолання перешкод «KLIMENKO STABLE CUP», які проходили у м. Дніпро. Це був перший кінноспортивний захід, що проводився після довгої перерви, викликаної карантином.
Наші спортсмени віднеслися до змагань з неабияким ентузіазмом і, не зважаючи на малу кількість підготовчих тренувань, змогли проявити себе якнайкраще, завоювавши 2 золоті, 4 срібні та 2 бронзові медалі.
Зокрема, Оксана Ільченко виборола І та ІІ місця, Анна Тополя двічі стала срібною призеркою, Аліса Дронь у різних категоріях посіла І, ІІ і ІІІ призові місця, а у маршруті Гран Прі завоювала бронзу.
Вітаємо спортсменів із вдалим початком цьогорічного змагального сезону та бажаємо подальших успіхів!

2020-06-03

03 червня голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов  взяв участь у засідання сесії Русько – Лозівської сільської ради.
Завдяки спільним зусиллям голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, голови Дергачівської районної державної адміністрації Володимира Усова та депутатського корпусу Русько – Лозівської сільської ради, сьогодні, обрано секретаря Русько - Лозівської ради, якого не було призначено останні кілька років.
«Дуже сподіваюся, що призначення секретаря ради виявить позитивну динаміку у діяльності Русько – Лозівської сільської ради та дасть потужний поштовх у соціально – економічний розвиток ради на благо жителів громади» - зазначив Володимир Усов.

2020-06-03

Сьогодні, голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов ознайомився з ходом будівництва амбулаторій загальної практики – сімейної медицини у с. Великі Проходи та с. Руська Лозова.
«Будуючи нові та сучасні амбулаторії у сільських населених пунктах району ми робимо медицину доступнішою для людей» - зазначив Володимир Усов.

2020-06-03

За сприяння голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, народного депутата України Євгена Пивоварова та голови Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов  на території Дергачівського району розпочато ремонт низки автомобільних доріг.
З метою належного виконання робіт з ремонту дорожнього покриття доріг, що знаходяться на балансі у ДП «Дороги Харківщини», сьогодні, голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов провів робочу зустріч з керівником ДП «Дороги Харківщини» Ігорем Турченком та його першим заступником Сергієм Литвинцем.
Також, Володимир Усов та керівництво ДП «Дороги Харківщини» оглянули хід проведення ремонтних робіт доріг на раніше проблемних ділянках автошляхів на території Козачолопанської, Слатинської селищних, Безруківської та Проходівської сільських рад. Проінспектувати хід робіт та якість дорожнього покриття долучилися Безруківський сільський голова Микола Шабалтас, Козачолопанський селищний голова Вячеслав Задоренко та Проходівський сільський голова Олександр Євчун.
До кінця поточного року планується завершити ремонт ділянок дороги смт Слатине у напрямку дороги М – 27, смт Слатине, смт Козача Лопань – с. Ветеринарне, с. Безруки, с. Великі Проходи – с. Липці.
Голова Дергачівської районної державної адміністрації Володимир Усов висловив щиру подяку керівництву ДП «Дороги Харківщини» за плідну співпрацю та порозуміння.
У ході робочої поїздки Володимир Усов та Олександр Євчун обговорили питання відновлення автобусного маршруту, що буде проходити через Проходівську сільську раду до с. Стрілече Харківського району.
Володимир Усов зазначив, що у наступному році роботи з відбудови дорожньої інфраструктури Дергачівського району будуть продовжуватися.

2020-06-03

3 червня голова ХОДА відвідав Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти.
Він ознайомився з роботою закладу та обговорив з його колективом підготовку до проведення ЗНО, зокрема, організацію протиепідемічних заходів при проведенні тестування.
За інформацією директора регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, у цьому році в Харківській області для участі у ЗНО зареєструвалися 22 тисячі 710 учасників. З них учні шкіл – 13250.
Порядок проведення ЗНО-2020 у порівнянні з попередніми роками залишається незмінним. Однак сама процедура його проведення з урахуванням епідемії COVID-19 матиме певні вимоги. Зокрема, на пунктах уникатимуть скупчення учасників: допуск до пункту проведення тестування здійснюватиметься за графіком. Потрапити на тестування можна буде лише після проведення термометрії, обов'язково у захисній масці або респіраторі. Люди, в яких температура буде вища за 37,2 С, та ті, хто матиме ознаки респіраторних захворювань, не будуть допущені до тестування. Вони зможуть скласти іспит у додаткову сесію. Також на входах до пунктів тестування будуть місця для оброблення рук антисептиками, в аудиторіях регулярно здійснюватиметься провітрювання, чергуватимуть медичні працівники.
«Мене тішить, що Харківська область в підготовці до ЗНО знаходиться попереду. Це дуже важливе питання - за умов карантинних заходів гарантувати безпеку дітям, які будуть проходити тестування. Це обов'язковий скринінг, це певний інтервал надходження людей. Впевнений, при тому, що кількість дітей, які заявились на тестування, збільшилась, ми виконаємо всі вимоги», - сказав Олексій Кучер.
Він передав центру частину засобів індивідуального захисту, необхідних для проведення ЗНО.
Олександр Сидоренко зазначив, що зараз головними питаннями підготовки до ЗНО є саме забезпечення засобами індивідуального захисту, а також доставлення цих засобів у 107 пунктів тестування, які діятимуть на території області.
«Головне питання на сьогодні – це забезпечення пунктів тестування медичним оснащенням згідно з вимогами головного санітарного лікаря. Для проведення пробного тестування ми вже все маємо, завдяки благодійній допомозі. Також важливе питання логістики на основну сесію ЗНО: всі засоби індивідуального захисту необхідно доставити до пунктів оцінювання», - пояснив директор центру.
Він також зауважив, що Харківська область – перша з усіх регіонів, де вже підписано розпорядження голови ОДА щодо підготовки до проведення ЗНО.
«Для нас це дуже важливо. Тепер ми маємо всі нормативні документи на регіональному рівні, це нам розв'язує руки по включенню логістики. Нам фактично є на що спиратися в роботі», - пояснив директор регіонального центру.
Пробне ЗНО з української мови і літератури відбудеться на Харківщині 15 червня, з інших навчальних предметів – 17 червня. Для тих, хто скористається можливістю визначення результатів пробного ЗНО за допомогою онлайн-сервісу, результати тестування з української мови і літератури буде оприлюднено до 21 червня, з решти предметів — до 23 червня.
Основна сесія ЗНО розпочнеться 25 червня тестуванням з математики і завершиться 17 липня тестуванням з хімії. Інформацію про результати з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 29 липня.
В області працюватимуть, як і раніше, округи з центрами у Балаклії, Ізюмі, Краснограді, Куп'янську,  Лозовій, Чугуєві, Харкові.
Загалом тестування проходитимуть у 107 пунктах. До роботи залучено 4310 працівників освіти.
Додаткова сесія ЗНО запланована на 24 липня – 10 серпня, а результати буде розміщено до 14 серпня.

2020-06-02

Тепер реєстр містить 246 позицій лікарських засобів. Зокрема, до нього увійшли 7 нових.
«1 червня оприлюднено наказ МОЗ №1284, яким затверджено Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 28 травня 2019 р. З 246 лікарських засобів, які входять до програми «Доступні ліки», 77 можна отримати безоплатно. Це на 4 більше, ніж було у попередньому реєстрі. Також до нового реєстру включено 7 нових лікарських засобів», - повідомляють на Урядовому порталі.
З 246 лікарських засобів 187 - для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – діабету ІІ типу, 15 – бронхіальної астми та один лікарський засіб - для лікування ревматичних хвороб.
Найбільша кількість лікарських засобів - з міжнародними непатентованими назвами амлодипін (33) та метформін (33).
Довідка. Програма «Доступні ліки» працює з 1 квітня 2017 року, завдяки їй пацієнти, котрі мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати потрібні їм ліки за рецептом свого лікаря первинки в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.
З 1 квітня 2019 року програма реімбурсації перейшла в адміністрування Національної служби здоров'я України і стала працювати за новими правилами - відпуск лікарських засобів відбувається лише за електронними рецептами. Це дозволяє людині отримати потрібні їй ліки в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця виписування рецепту.


Подождите...