Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

На Дергачівщині заборонений продаж свинини та продуктів свинарства

Таке рішення було прийнято під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комінісії при ДРДА, яке було присвячене посиленню заходів щодо недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Дергачівського району. 

Заслухавши інформацію начальника Управління ветеринарної медицини в Дергачівському районі Вадима Хохлова, члени комісії вирішили: провести позапланові перевірки суб'єктів господарювання, які займаються утриманням та вирощуванням свиней на предмет дотримання керівниками свиногосподарств «Ветеринарно-санітарних правил для спеціалізованих свинарських підприємств», 

заборонити торгівлю свининою і іншими продуктами свинарства на ринках розташованих на території Дергачівського району, який являється прикордонним з Російською Федерацією, 

побудувати постійно-діючий дезбар'єр на пункті пропуску «Журавлівка». Розглянути питання щодо встановлення додаткових постійно діючих постів в місцях розташування дезінфекційних дезбар'єрів, побудованих біля пунктів пропуску через державний кордон з РФ, з метою проведення дезінфекції коліс автотранспорту, який перетинає Державний кордон України,

визначити та перекрити (перепахати), за погодженням з Харківським прикордонним загоном, дороги, що не мають твердого покриття, через які можливий перетин Державного кордону автотранспортом, 

письмово попередити керівників сільгосппідприємств, підсобних підприємств, організацій у сферах торгівлі, громадського харчування, туризму і транспорту про небезпеку, яка виникла на території Російської Федерації, зокрема реєстрації захворювання на африканську чуму свиней в Бєлгородській області, 

рекомендувати посилити роботу щодо обстеження лісових і мисливських угідь, про всі випадки виявлення загиблих та підозрілих щодо захворювання диких кабанів терміново інформувати територіальні органи Держветфітослужби,

заборонити ввезення, в т.ч. несанкціонованого, на територію України тварин, продукції та сировини з них з неблагополучних щодо африканської чуми свиней територій, 

вилучати продукти тваринного походження з ручної поклажі і багажу громадян, що перебувають на територію України з неблагополучних округів Російської Федерації всіма видами транспорту та організувати їх знищення тощо.

(Повний текст рішення)

 Довідка: 15 липня 2013 року перший спалах африканської чуми свиней було виявлено на території Бєлгородської області (с. Лівенка Красногвардійського району), яка безпосередньо межує державним кордоном з Харківською областю. Відстань від спалаху до Державного кордону України складає 60 км. Падіж свиней стався в особистому підсобному господарстві, де налічувалось 14 голів свиней. На теперішній час тварини знищені безкровним методом, трупи спалені. Приміщення, в якому містилися свині, спалено.

 

За попередніми даними збудник АЧС в липні 2013 року на територію Красногвардійського району Бєлгородської області був занесений власниками особистого підсобного господарства, які знехтувати діючими заборонами на ввезення живих свиней і свинарської продукції без ветеринарних супровідних документів і завезли поросят з неблагополучних щодо АЧС суб'єктів Російської Федерації на територію області.

 

В Бєлгородській області поголів'я свиней налічує 3,5 мільйони голів. Через загрозу АЧС тут кілька років тому почали викуповувати свиноматок з особистих підсобних і фермерських господарств, влада компенсувала не тільки нинішні, а й можливі втрати від зміни свинячого поголів'я та інших тварин. Утримувати поросят дозволили лише для власних потреб, закуповуючи молодняк на спеціалізованих підприємствах Однак даний захід не уберіг Бєлгородську область від заносу вірусу африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней (АЧС) - хвороба Монтгомері - висококонтагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке викликається ДНК-вірусом. Вакцини і медикаментів, що захищають від цієї хвороби, не існує. Свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а і через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозяться хворі тварини. Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу. М'ясопродукти від хворих тварин є фактором розповсюдження збудника. Інколи тварини гинуть без клінічних проявів цього захворювання, які характеризуються такими симптомами, як підвищення температури тіла до 41,5-42°С, слабкістю, відмовою від корму, кашлем, гнійними виділеннями з носа та очей, запором, а інколи кривавою діареєю. Шкіра вух, нижня частина живота, внутрішня поверхня стегон та передніх ратичок синюшна та набрякла. Потім з'являються ділянки з крововиливами з темним центром та блідими краями. В більшості випадків мають місце судоми та паралічі. 

Профілактика проти африканської чуми свиней проводиться шляхом виконання охоронно-карантинних заходів, суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог. 

АЧС може нанести величезний економічний збиток Україні, тому що при спалаху хвороби у 20-ти км зоні навколо епіцентру хвороби знищується все поголів'я свиней, а також інші країни можуть вводити заборону на ввіз тваринницької продукції та зерна із зараженої території. «Якщо вірус попав на територію, практично всіх свиней необхідно знищити та спалити. На сьогоднішній день Російська федерація тисячами та сотнями знищує поголів'я свиней» - заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.



 


Подождите...