Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

Виступ Президента України під час 18-го Саміту глав держав Центральної Європи

Шановний пане Президенте Гашпарович! Шановні пані та панове!

Перш за все, хотів би подякувати словацькій стороні та особисто Президенту Словацької Республіки Івану Гашпаровичу за виявлену гостинність і прекрасну організацію цього Саміту.

Вважаю, що обрана для Саміту тематика - «Стратегія зростання для посткризового відновлення» - є як ніколи актуальною саме сьогодні, коли Європа перебуває на вирішальному етапі виходу з фінансово-економічної кризи.

З її початку у Європі минуло вже п'ять років. І те, що наслідки кризових явищ і досі відчуваються в усіх європейських державах, незалежно від того чи є вони учасницями ЄС, єврозони чи інших міжнародних регіональних організацій, свідчить про взаємопов'язаність наших держав та взаємозалежність наших економік.

Очевидно, що для відновлення економічного зростання потрібні єдність, взаємна довіра і скоординовані зусилля всіх держав нашого континенту - як тих, які є членами Євросоюзу, так і тих країн, які поки перебувають поза його межами.

Тому ми вважаємо, що важливим інструментом подолання існуючої кризи є продовження процесу розширення ЄС, який би передбачав включення України до єдиного європейського політичного і економічного простору.

Повноцінна інтеграція України до ЄС - це досі невикористаний потенціал економічного зростання для Європи, зміцнення загальноєвропейської стабільності та безпеки.

Сьогодні ми прагнемо, передусім, до посилення духу партнерства та поліпшення взаєморозуміння між країнами регіону Центральної та Східної Європи, які мають значний інтеграційний потенціал, важливий досвід успішних трансформацій.

Шановні друзі!

У здійсненні масштабних перетворень та побудові суспільств європейського зразка державам Центральної Європи сприяв і надалі сприяє такий потужний фактор як перспектива членства в ЄС.

І я не бачу жодних об'єктивних причин, які могли б позбавити Україну та ряд інших держав регіону такого потужного інтеграційного інструменту.

Ми розуміємо, що у нинішніх непростих умовах, коли Європа долає наслідки кризи, європейці досить чутливо ставляться до питань подальшого розширення ЄС.

Можливо це виглядає дещо парадоксально, але європесимізм, який у зв'язку з кризовими явищами на континенті торкнувся багатьох у Євросоюзі, практично не позначився на українському суспільстві.

Віра українців у Об'єднану Європу і бажання одного дня стати її повноправною частиною не похитнулися.

Європейський Союз для нас і сьогодні залишається прикладом політичного, економічного й соціального успіху. І не лише прикладом, а каталізатором системних соціально-економічних реформ, що наразі здійснюються в Україні.

Об'єднана Європа є чітко задекларованим цивілізаційним вибором України. Такий вибір виходить не лише з геополітичних реалій і економічної доцільності, а, передусім, з природної європейської ідентичності нашого народу, його історичної, культурної і ціннісної єдності з рештою європейців.

В останні роки Україна брала участь у важливих багатосторонніх процесах та довела свою здатність ефективно співпрацювати у широкому європейському контексті.

Так, наша держава успішно провела головування в Комітеті міністрів Ради Європи у 2011 році, а також головування в Центральноєвропейській ініціативі у минулому році. Цього року ми впевнено працюємо на чолі ОБСЄ.

Така робота дозволяє нам практично реалізовувати свою європейську сутність, робити свій конкретний внесок у зміцнення і об'єднання Європи.

У минулому році спільно з нашим партнером Польщею ми успішно провели великий загальноєвропейський захід - Чемпіонат Європи з футболу. Ця подія, яка вперше відбувалася у Східній Європі, стала черговим потужним кроком до єднання європейських народів.

Важливим євроінтеграційним досягненням для України стало парафування Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Сподіваюся, що спільними зусиллями нам вдасться забезпечити укладення цієї важливої для усіх сторін Угоди під час Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року.

Цей документ - не просто декларація щодо започаткування якісно нового рівня відносин України та ЄС. Для України це, передусім, - детальна програма перетворень в усіх сферах життя нашої держави відповідно до європейських стандартів, дорожня карта нашого зближення з Європейським Союзом, інструмент консолідації європейських цінностей.

Ключовою складовою Угоди стане створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Це відкриє шлях до інтеграції економіки нашої держави у внутрішній ринок ЄС, а відтак - стимулюватиме її якісну модернізацію.

Водночас європейський бізнес отримає можливість вільно функціонувати на українському ринку на основі чітких стандартів і зрозумілих правил.

Я переконаний, що приєднання внутрішнього ринку України, її виробничих та сільськогосподарських потужностей до європейського економічного простору матиме суттєвий позитивний вплив на загальноєвропейську економічну ситуацію та допоможе процесу виходу Європи з кризи.

Саме тому підписання цього історичного документа є обопільно вигідним як для України, так і для Європейського Союзу. Це - в інтересах обох сторін.

Відзначу, що ми вже розпочали підготовку відповідної законодавчої та інституційної основи для імплементації майбутньої Угоди.

У рамках Порядку денного асоціації Україна - ЄС, який є невід'ємною частиною Президентської програми реформ, здійснюється виконання окремих положень Угоди про асоціацію.

Курс реформ власне підпорядкований загальній меті нашої євроінтеграції - забезпечити громадянам України європейські умови і рівень життя.

В Україні сьогодні реалізуються безпрецедентні за масштабами та глибиною перетворення в усіх сферах суспільного життя.

Кардинально змінюється система судочинства, правоохоронна система, йде розбудова інститутів правової держави, покращуються умови роботи для бізнесу, модернізується енергетичний сектор тощо.

Реформування української системи правосуддя відповідно до європейських цінностей і стандартів має забезпечити формування ефективного механізму захисту конституційних прав громадян.

У тісному співробітництві з Радою Європи здійснюється також реформа кримінальної юстиції, яка спрямована на вдосконалення роботи всієї правоохоронної системи.

Набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який прийшов на зміну старому, радянському, що діяв ще з початку шістдесятих років минулого сторіччя.

У роботі над цим кодексом активну участь брали експерти Ради Європи, отже цей документ повністю відповідає європейським стандартам.

Він докорінно змінив модель кримінального процесу: з пострадянської - обвинувальної на європейську - змагальну.

Відтак, Україна отримала важливий елемент сучасної правової держави - судову систему, в якій адвокатура має більш широкі права на рівні звинувачення.

Прийнятий у минулому році Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у комплексі з новим Кримінальним процесуальним кодексом має забезпечити відповідний рівень захисту прав та інтересів кожного громадянина.

Процес реформування кримінального і кримінально-процесуального законодавства спрямований, серед іншого, на гуманізацію правових норм і зменшення кількості осіб, що знаходяться під вартою.

В Україні діє новий Закон «Про засади запобігання і протидії корупції», затверджено Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки.

Продовжується змістовна робота з підготовки конституційної реформи, яка здійснюється в рамках Конституційної Асамблеї.

Підкреслю, всі перетворення в Україні проводяться за європейськими стандартами.

Зрозуміло, що в цій справі ми зацікавлені у всебічній підтримці, а також технічній та експертній допомозі з боку Євросоюзу та його держав-членів.

Упевнений, що особливу роль у цьому можуть відігравати і країни Центральної Європи, наші сусіди, давні друзі та надійні партнери.

Шановні колеги!

Країни нашого регіону мають багаторічні традиції спільного життя й співробітництва, специфічну центральноєвропейську ідентичність, виразну історично-культурну єдність.

Сталося так, що головна лінія поділу, яка сьогодні існує в Європі, штучно розділяє саме наш регіон - на ЄС і не-ЄС. І хто, як не ми, гостріше за всіх відчуваємо незручності від цього протиприродного бар'єру.

Тож давайте разом долати бар'єри скрізь, де тільки можливо. Адже ми прагнемо спільно будувати Об'єднану Європу.

Об'єднана Європа - це цивілізаційно-історичний вибір України. За цим вибором стоїть потужна підтримка всіх верств українського суспільства та переважної більшості основних політичних сил країни.

Найкоротший шлях до цієї мети пролягає через прагматизм, через конкретну копітку роботу. Поле для нашої спільної праці - практично необмежене.

Це - спільні проекти в економіці та сфері інвестицій. Розвиток регіонального та прикордонного співробітництва. Це - Дунай, Чорне море, Балтика та Адріатика. Це - енергетична безпека, від якої залежить добробут усієї Європи; транспортна інфраструктура, що пов'язує Захід і Схід, Північ і Південь нашого континенту. Це - освітні, наукові та культурні обміни; туризм і розвиток безпосередніх контактів, дружніх взаємин між нашими громадянами і між нашими народами.

Дорогі друзі!

Переконаний, що нинішній Саміт - ще один важливий крок на шляху зміцнення партнерства країн нашого регіону та поглиблення євроінтеграційних процесів, які, на моє глибоке переконання, і є запорукою подальшого стабільного розвитку усього континенту.

Саме в такому ключі ми розглядаємо сьогоднішню зустріч і сподіваємося, що вона надасть відчутний рушійний поштовх у нашій конструктивній співпраці на цьому стратегічно важливому для України та всіх нас напрямі.

Бажаю усім нам успішної спільної роботи.

Дякую за увагу.


Подождите...