Новини

22.01.2021
Шановні Дергачівці!
22 січня український народ святкує День Соборності України.
       У цей день 1919 року було підписано Акт Злуки східних і західних земель України. Це була велика історична перемога України, яка віками боролась за свою територіальну цілісність та єдність.
       Сьогодні ми повинні продовжувати досягнення наших предків та бути прикладом для нащадків заради процвітання незалежної України та щасливого життя українського народу.
       Щиро бажаю всім міцного здоров'я, добробуту, злагоди у родинах, миру та нових досягнень на благо рідного краю.
                    Слава Україні!
З повагою,
Голова районної державної адміністрації                            Володимир УСОВ


16.01.2021

УВАГА!

 20 січня 2021 року о 14.25 годині Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись планова технічна перевірка засобів оповіщення населення Харківської області з включенням електросирен.

Уривчасте звучання електросирен означає - «УВАГА ВСІМ!».

Почувши звучання електросирен, необхідно включити обласне телебачення  UA: ХАРКІВ або радіомовлення (дротове чи ефірне на частоті 106,1 МГц) для прослуховування повідомлень, що передаються. У подальшому діяти відповідно до отриманої інформації.

Під час проведення технічної перевірки необхідно зберігати спокій та продовжувати свої справи.

16.01.2021

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Через морозну  погоду, яка встановилася останніми днями в країні, збільшилася можливість переохолодження й обмороження

Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:

–  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз;

  • перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;

–   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов'язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині;

– за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;

–  не виходьте на мороз із вологим волосся;

–  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг;

– якщо довго перебуваєте на вулиці, обов'язково кожні півгодини заходьте у тепле приміщення;

– вживайте більше теплої рідини – це сприяє кращій терморегуляції організму;

–  не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

– не вживайте алкоголь. Хоча алкоголь і підсилює приплив крові до шкіри, але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів, у результаті чого температура тіла швидко падає;

– не торкайтесь металу руками – можна обморозити шкіру;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

  •  пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з'явитися переохолодження та навіть обмороження.

 Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

 Допомога: якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація.

При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур).

До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла.

Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

У разі появи симптомів обмороження потрібно  звернутися до лікаря. При обмороженні неприпустимо швидко зігрівати уражені ділянки тіла (поливати гарячою водою, прикладати до гарячої батареї). Не варто розтирати уражені ділянки шкіри – можна травмувати шкіру і занести інфекцію. Постраждалого з будь-яким видом обмороження необхідно помістити у тепле приміщення, зігріти ковдрою, дати теплий чай. На обморожені ділянки тіла для поступового зігрівання накласти термоізольовану пов'язку (ватно-марлеву, бавовняну).

Подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби. 


Голова Дергачівської районної державної адміністрації


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

влажн.:

давл.:

ветер:

 

З 1 квітня мешканці області можуть обрати сімейного лікаря та підписати з ним декларацію

Про стан справ у галузі охорони здоров'я Харківщини та старт медичної реформи в регіоні розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк у ході брифінгу 22 березня.
За інформацією заступника керівника області, визначатися з сімейним лікарем та педіатром для своєї дитини мешканцям області, як і всім громадянам України, варто з 1 квітня. При цьому граничних строків для підписання декларацій на даний момент немає - процес проходитиме поступово, щоб як пацієнти, так і лікарі мали змогу безболісно перейти на нову систему надання первинної медичної допомоги.
«Ця реформа дає змогу повернути авторитет професії лікаря. Сьогодні кожен має можливість обрати того фахівця, якому довіряє, а не того, до якого прив'язаний за територіальним принципом. При цьому якщо пацієнта не влаштовує лікар, з яким він підписав декларацію - його кваліфікація або особистісні якості, - він може дуже легко змінити сімейного лікаря. Для цього потрібно підписати декларацію з новим фахівцем, і попередня угода буде скасована автоматично. Це створюватиме здорову конкуренцію та спонукатиме лікарів відповідально виконувати свої професійні обов'язки та з відповідною повагою ставитися до пацієнта. Адже система «гроші йдуть за пацієнтом» передбачає, що лікар отримуватиме оплату за кожного пацієнта, і від їхньої кількості залежатиме прибуток медичного закладу», - розповів Михайло Черняк.
Для того щоб підписати декларацію з обраним лікарем, необхідно звернутися до закладу, в якому він працює, та мати при собі паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон для підтвердження даних, які вноситимуться до електронної системи, за допомогою смс.
На даний момент робота з підключення лікувальних закладів до електронної системи eHealth триває. За даними, які навела у ході прес-конференції начальник Управління охорони здоров'я ХОДА Галина Сіроштан, з 36 центрів первинної медико-санітарної допомоги в районах області до системи вже підключені 32. Також у системі зареєструвалися близько 400 з 760 лікарів первинної ланки.
«У районах області ми проводимо моніторинг та створюємо попередній реєстр пацієнтів. За даними сімейних лікарів, на сьогодні вже близько 70% мешканців готові підписувати декларації. Лікарів, до яких не готові йти пацієнти, немає», - уточнила Галина Сіроштан.
Що стосується міста Харкова, то сьогодні в поліклініках утворюються окремі підрозділи - центри надання первинної допомоги, у рамках яких можна буде підписувати декларації з сімейними лікарями.
Важливо зауважити, що протягом перехідного періоду пацієнти отримуватимуть медичні послуги у звичному форматі. Схема фінансування первинної ланки та роботи лікарів зміниться, коли всі заклади будуть підключені до системи еHealth та будуть підписані угоди між лікарями та пацієнтами.
Також Михайло Черняк повідомив, що на даний момент вже існує перелік послуг, які надаватимуться сімейним лікарем безкоштовно. Це, зокрема, клінічні аналізи, інструментальні дослідження, електрокардіограма, тести на ВІЛ та вірусний гепатит тощо.
Як і раніше, працюватиме служба екстреної медичної допомоги.
Реалізувати медичну реформу, за словами Михайла Черняка, допоможе і програма розвитку  сільської медицини, ініційована Президентом України.
«У рамках цієї програми в області буде збудовано 50 нових амбулаторій. Список вже затверджений, він був ретельно опрацьований з усіма районами, - зазначив заступник голови ХОДА. - Це будуть сучасні, оснащені заклади, у яких працюватимуть саме сімейні лікарі. Для того щоб створити відповідні умови як для лікарів, так і для пацієнтів, головою ХОДА Юлією Світличною було прийняте рішення щодо співфінансування цієї програми з обласного бюджету. У першу чергу будувати амбулаторії почнемо там, де є нагальна потреба, та у тих районах, які найкраще підготувалися до старту проекту, - вирішили земельні питання тощо».


Подождите...